Сумний Путін на заходах до 23 лютого / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін зразка 2018 року не може собі дозволити "нові славні перемоги".

Відтепер глава Кремля для зміцнення власної влади має намір використовувати іншу модель, - сказав в інтерв'ю "Обозревателю" російський політолог, журналіст, політичний діяч Андрій Піонтковський.

На його думку, Путін зразка 2018 року принципово відрізняється від Путіна зразка 2014 року, періоду так званої "російської весни".

Відео дня

Читайте такожГеращенко про нову заяву "нормандської четвірки": Путін ніколи публічно не підтримував дотримання перемир'я на Донбасі

"Путін і весь російський фашизоїдний політичний клас в 2014 році був на піку ейфорії. "Руський мир", "возз'єднання роз'єднаної нації", "Новоросія" з 12 областей, далі – скрізь, загроза Прибалтиці..." - зазначив він.

"Вони думали тоді про це цілком серйозно. І Путіну здавалося, що він знайшов золоту жилу вічного правління, що він на вівтар своєї влади буде приносити народу все нові і нові славні перемоги. Але дуже швидко він зрозумів, що це неможливо", - додав він.

Наступні події, на думку політолога, показали, що українців не надихнула ідея "руського миру".

"А військова операція в Сирії, покликана відвернути увагу від цієї "метафізичної поразки", також не була переможною, - сказав Піонтковський.

За його оцінками, "Захід не дозволить Путіну більше нічого, ніяких більше славних перемог не буде". Розуміючи це, глава Кремля "буде продавати іншу модель – орвелівську вічну війну, вічне балансування на грані війни у обложеній фортеці - він буде сидіти в обложеній фортеці, з економікою, що гниє, і лякати всіх звідти своєю ядерною п*п*ською", - припустив політолог.

І додав: "Якщо говорити про українські справи – не полізе він ні на Маріуполь, ні тим більше на Київ, розуміючи, що реакція Заходу – багатопланова, і військова, економічна і яка завгодно – буде просто нищівною для його влади".