Скриншот The Guardian


Як передає ТАСС, на церемонію присудження нагороди, що відбулася в неділю, було встановлено прямий відеозв`язок з екс-співробітником АНБ і ЦРУ, який перебуває зараз в Росії.

”Якщо ми хочемо жити у вільному суспільстві, то ми повинні захищати ці права, - підкреслив він. - Відносини уряду і суспільства будуються на довірі”.

Премія щорічно вручається громадянською ініціативою Die AnStifter (”Підбурювачі”) особам і організаціям, які ”вносять особливий вклад у збереження миру, справедливості і солідарності”. Грошове утримання нагороди становить 5 тис євро.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у червні 2013 року Сноуден втік з США в Гонконг і передав там журналістам американської газети Washington Post і британської Guardian секретні матеріали про глобальну програму стеження, яку ведуть американські спецслужби. Потім він вилетів до Москви, щоб попрямувати з російської столиці в Еквадор, однак у підсумку залишився на території РФ, оскільки влада США анулювали його паспорт.

Читайте такожСноуден заявив, що американські спецслужби оприлюднили його листування всередині АНБ не повністю

На початку серпня цього року Сноудену був виданий в Росії трирічний дозвіл на проживання. 

У США екс-співробітнику АНБ пред`явлено звинувачення в розголошенні секретної інформації та загрожує тривале тюремне ув`язнення.

За словами самого Сноудена, його «навчили бути шпигуном в традиційному сенсі цього слова».