Петро Порошенко та Дональд Трамп під час зустрічі / REUTERS

Посередники президента України Петра Порошенка заплатили щонайменше 400 тис. доларів для організації першої зустрічі з президентом США Дональдом Трампом у Білому домі, яка відбулася у червні 2017 року.

Про це повідомляє BBC з посиланням на обізнані джерела з Києва.

"Особистий адвокат Дональда Трампа Майкл Коен отримав секретну виплату у розмірі щонайменше 400 тис. доларів для того, щоб домовитися про переговори між українським президентом та президентом Трампом", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

За даними джерел, виплата була здійснена за участі посередників Порошенка, однак Коен не був зареєстрований представником України, як того вимагає американське законодавство.

Йдеться про зустріч лідерів України та США у Білому домі, яка відбулася у червні минулого року. Невдовзі після повернення Порошенка до України, Національне антикорупційне бюро припинило розслідування щодо колишнього керівника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта.

Читайте такожПорошенко розповів, як будуть використовувати Javelin на Донбасі

Видання зазначає, що за словами високопосадового офіцера української розвідки з адміністрації президента Порошенка, перед зустріччю у Білому домі Коена привезли в Україну. Таким чином, президент України нібито вирішив створити неофіційний канал зв'язку з Трампом, оскільки українське посольство у Вашингтоні могло організувати для Порошенка лише коротку зустріч з президентом США для спільного фото.

«Це завдання було доручено колишньому раднику, який звернувся до лояльного українського народного депутата за допомогою. Він використовував персональні контакти у єврейській благодійній організації у штаті Нью-Йорк. Це врешті допомогло налагодити контакт з Коеном - адвокатом Трампа і посередником, який має довіру. Коену заплатили 400 тисяч доларів», - стверджує джерело.

Видання зазначає, що немає підстав вважати, що Трамп знав про цю виплату.

Друге джерело у Києві повідомило такі самі деталі, але, за його даними, у цілому сума виплати становила 600 тис. доларів.

Як повідомляв УНІАН, зустріч Порошенка і Трампа відбулась 20 червня 2017 року.

Після зустрічі Порошенко заявив, що обговорив з Трампом підтримку України у протидії російській агресії та подальшу санкційну політику щодо Москви.

Своєю чергою у Білому домі заявили, що президент США зустрівся з президентом України для обговорення підтримки мирного урегулювання ситуації на Донбасі.