Порошенко назвав створення ПЦУ ще одним актом державної незалежності України / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявив, що після надання томосу на автокефалію Православної церкви України вселенський патріарх Варфоломій посів особливе місце в історії України.

Як повідомили УНІАН у прес-службі президента України, про це він заявив в інтерв’ю грецькій газеті TаNеа.

Читайте такожРеакція Москви на томос свідчить про її слабкість – Порошенко

Відео дня

«Україна завжди буде вдячна патріарху Варфоломію та синоду матері-церкви за ці історичні рішення. Він привів цю найвеличнішу мрію українців до реальності, дива. Це чудо не було б можливим без твердої позиції його всесвятості вселенського патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської матері-церкви. Вона скористалася безумовним канонічним правом зцілювати рани, завдані українському православ'ю декількома століттями московського панування», - зазначив глава держави.

Він нагадав, що у листопаді 2018 року було підписано угоду про співпрацю і координацію, яка допомогла підтримати новонароджену незалежну церкву України і плідно працювати разом у майбутньому.

«Його всесвятість прийняв історичне рішення, хоча він перебував під сильним тиском з боку Москви. Це було знакове рішення, що підтвердило незаконність анексії Москвою Київської митрополії ще в XVII столітті. Патріарх Варфоломій вважає, що це є поворотним моментом в історії світового православ'я і відкриває його нову епоху, нову еру православ'я. З незалежною українською церквою весь православний світ буде сильнішим», - сказав Порошенко.

Президент особливо підкреслив: «Його всесвятість вселенський патріарх Варфоломій вже має особливе місце в історії України. З усім, що він зробив, і завдяки своїй мудрості і керівній ролі, відданості Україні та православ'ю, я сказав би, що його всесвятість буде вважатися співзасновником нової України. Це дуже особлива й історична місія».

За словами Порошенка, створення власної незалежної церкви є ще одним актом державної незалежності України.

«Мова йде про нашу духовну незалежність і духовну свободу. Історична справедливість відновлюється і ці дні будуть пам'ятати завжди. Більше ніхто не може розділити мій народ на «канонічний» або «неканонічний». Є канонічна церква для всіх бажаючих приєднатися. Найбільш важлива місія для Православної церкви України, яка тільки що відновилася, – об'єднати православних віруючих у нашій країні», - наголосив Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 6 січня, в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. У томосі йдеться, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.