В Павла погіршується стан здоров'я / скріншот видео

Росія не виконала вимогу Європейського суду з прав людини щодо надання інформації про стан здоров'я незаконно утримуваного в РФ українця Павла Гриба.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив батько Павла Ігор Гриб.

"Сьогодні, 18 січня, в Ростові-на-Дону відбулось чергове судове засідання. Павло зробив заяву стосовно поганого самопочуття і попросив перенести засідання, але суд відхилив її, мотивуючи це довідкою із СІЗО. Павло повідомив про побиття при затриманні, про те, як його душили викрадачі, як знущались та вибивали показання. Та реакція суду нульова", - повідомив він.

Відео дня

Також він додав, що вимога ЄСПЛ провести додаткові фахові обстеження і надати про це матеріали до 2 січня 2019 року не виконані.

За його словами, наступні судові засідання відбудуться 24-25 січня.

Читайте такожДенісова назвала кількість українців, яких незаконно утримують у російських в’язницях

Як повідомляв УНІАН, про затримання Павла Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. 7 вересня стало відомо, що Гриба утримують в слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують юнака в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Гриба тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовилась надати дозвіл українським лікарям на відвідування й огляд українця в СІЗО. За даними МЗС, належного лікування юнак не отримує.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Гриба під вартою.

23 листопада на судовому засіданні свідок сторони обвинувачення змінила показання на користь Гриба.

12 грудня Грибу в суді стало зле. Лікарі швидкої допомоги, які приїхали за викликом, заявили про необхідність обстеження Гриба. Засідання суду було перенесено на 21 грудня, а обстеження так і не було проведено.

22 грудня адвокат українського політв'язня Марина Дубровіна повідомила, що в Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп та почав погано орієнтуватися, у нього погіршилась пам’ять.