Замана обіймав посаду начальника Генштабу з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014 рр. / УНІАН

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана, якому оголошено підозру у вчиненні державної зради, відкидає всі пред’явлені йому звинувачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на засіданні Печерського районного суду Києва, де йому обирають запобіжний захід.

Виступ Замани був тривалим і емоційним, в якому він намагався спростувати позиції обвинувачення.

Відео дня

Читайте такожЗамані інкримінована держзрада за попередньою змовою з Януковичем

Так, стосовно закиду прокуратури про вступ Замани у злочинну змову з екс-президентом Віктором Януковичем задля підриву обороноздатності України він заявив, що за весь період керування Генштабом зустрічався з ним публічно лише кілька разів – під час призначення на посаду, на засіданні РНБО, де доповідав про реформування Збройних сил, двічі на військових навчаннях та під час протокольних заходів і концертів.

Також Замана спростовує обвинувачення у злочинному намірі скоротити особовий склад ЗСУ я в цілому, так і в окремих підрозділах. За його словами, рішення про скорочення Збройних сил є політичним і його ухвалила свого часу Верховна Рада України.

Говорячи про скорочення певних підрозділів Замана наголосив, що скорочував або частини обслуговування, або які «лише витягували гроші з бюджету Збройних сил», або ті бойові частини, які нібито обслуговували застарілу радянську бойову техніку та обладнання, які на той час були небоєздатними. Він навів приклад щодо батальйону радіоелектронної боротьби, який стоїть у Києві, там було на озброєнні 5 «УРАЛів» з будками, а бойове завдання виконував один «УАЗ» з однією антенною.

«Ми мусили утримувати весь батальйон, платити гроші, а купити щось нове не можемо», - сказав він.

Також Замана повідомив, що скоротив 137-й зенітний ракетний полк, який обслуговував найстаріший радянський комплекс сімейства С-300, на якого вже не було де купити запчастини.

В цілому він заявляє, що метою скорочення було вивільнити кошти для збільшення зарплат контрактників та придбання хоч якоїсь нової техніки та озброєння.

Замана додав, що Об’єднане оперативне командування було скорочено в 2011 році, коли він ще не обіймав посаду начальника Генштабу.

Також він заявив, що висновок експертизи, який ліг у доказову базу обвинувачення, готували люди, які не мають стратегічної військової освіти.

Наприкінці виступу Замана назвав свій арешт «димовою завісою, щоб прикрити справжніх винуватців втрати Криму».

«Це димова завіса, щоб прикрити свою бездіяльність. Уявіть собі, виконувач обов’язків президента (на той час Олександр Турчинов – УНІАН) боїться поставити підпис, щоб ввести військовий стан, сидячи в Києві, а вимагає, щоб там (в Криму – УНІАН) військовослужбовець, не маючи права, застосував зброю», - сказав він.

Замана заявив, що не боїться потрапити до СІЗО і готовий доводити свою невинуватість та назвати справжніх винуватців втрати Україною Криму.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 лютого, стало відомо про затримання екс-керівника Генштабу ЗСУ (з 18 лютого 2012 по 19 лютого 2014) Замани.

За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради.

Печерський райсуд обирає йому запобіжний захід.