Всі кримінальні провадження про незаконне збагачення будуть закриті / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевняє, що Європейський Союз не призупинятиме дію лібералізації візового режиму з Україною через рішення Конституційного суду про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, запровадження якої було однією з умов надання безвізу.

Про це Клімкін повідомив у Facebook.

«Телефон розривається від дзвінків із запитанням «А що ж буде з безвізом у світлі резонансного рішення Конституційного суду?». Давайте спробуємо заспокоїтися. Впевнений, ЄС не каратиме мільйони українських громадян через це рішення. Врешті-решт, саме українці страждають від корупції та корупційних схем», - заявив він.

Відео дня

Глава МЗС наголосив на необхідності «залізобетонного правового рішення, яке раз і назавжди врегулює всі питання. І не лише на перспективу, а й не дозволить звести нанівець усю проведену за ці роки антикорупційну роботу».

Інакше, за словами Клмікіна, Україна матиме серйозну кризу довіри у відносинах з міжнародними партнерами. «І на кону не просто безвізовий режим, а підтримка України. Не маємо права підвести тих, хто в нас вірить, а головне – самих себе», - резюмував міністр.

Читайте такожЄврокомісія ухвалила звіт щодо безвізу: Україна має вжити невідкладних заходів

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.

Сьогодні, 28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».