Слова Луценка можуть мати негативні наслідки / фото УНІАН

Скандал, який своїми заявами спровокував Юрій Луценко, негативно відіб’ється на репутації України.

Про це у своїй статті для УНІАН пише аналітик KyivStratPro Тарас Семенюк

«Попри те, що основою роботи Генеральної прокуратури є робота з фактами, на основі яких прокурори і будують обвинувачення в судах, в тому, що він озвучив, жодної демонстрації фактів не було. Ба більше, говорячи про список людей, який посол США Марі Йованович начебто показала йому з проханням їх не переслідувати, Юрій Віталійович показав себе як політик, а не як генеральний прокурор», – зазначив Семенюк.

Відео дня

Читайте також"Реальні проблеми з хронологією": ЦПК вказав на серйозний пробіл у звинуваченнях Луценка щодо посла США

Він підкреслив, що після такої гучної заяви логічно було б показати цей список, або інші факти, які б могли підтвердити таку розмову. Однак, окрім «пустих слів», суспільству більше нічого пред’явлено не було.

Експерт припускає, що реакція США може проявитись згодом. Наприклад, можуть бути зменшені програми допомоги, як у військовій сфері, так і в громадянському секторі. «Для президента Трампа це - ідеальний момент згадати про «вдячність» країни, якій допомагають США. Власне, цю фразу ми вже чули раніше, коли Трамп тільки прийшов до Білого Дому. Щоправда, тоді вона не конкретизувала якісь країни. А зараз для цього - ідеальний момент», – наголосив Семенюк.

Він також зазначив, що у всій цій ситуації найбільше критики лунає не на адресу Луценка, а на адресу президента Порошенка, що є справедливим з тієї точки зору, що саме в його компетенції є представлення генпрокурора.

Сам же Петро Порошенко не пристав на сторону Луценка і підтримав посла США в Україні, однак, на думку експерта, президент мав би закликати Луценка подати після таких заяв у відставку. Але цього зроблено не було і навряд таких рішучих кроків слід очікувати напередодні виборів.