Порошенко запевняє у повній підтримці посла США в Україні Йованович / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко запевнив у повній підтримці посла Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович та відзначив її роль у справі просування українсько-американських відносин.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав під час урочистих заходів з нагоди 27-ї річниці створення Служби безпеки України в Києві.

"Хочу окремо підкреслити, що наші партнери – США, ЄС, НАТО - готові підтримати та підтримують нас як у реформах сектора оборони і безпеки, так і в реформах СБУ. Я хочу наголосити, що Україна високо цінує відносини стратегічного партнерства з США на засаді чіткої двопартійної підтримки", - наголосив Порошенко.

Відео дня

Читайте такожНАБУ назвало звинувачення Луценка про спроби впливу на президентські вибори в США в 2016 році абсурдними

За словами президента, відносини України та США ще ніколи не були настільки "ефективними та предметними", як зараз.

"Як глава держави я особисто доклав до цього значних зусиль. Дуже ціную цей справді важливий актив нашої міжнародної політики. У цьому контексті хотів би зазначити важливу роль посла США в Україні Марі Йованович у справі просування україно-американських відносин", - заявив Порошенко.

Також Порошенко підкреслив, що Йованович "як представник США як держави та президента США Дональда Трампа, великого друга України та великого мого друга має повну мою підтримку".

Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю американському виданню The Hill генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Йованович на першій їхній зустрічі передала йому список осіб, яких не можна переслідувати. "На жаль, на першій зустрічі з послом США у Києві (Йованович) дала мені список осіб, яких ми не маємо переслідувати", - сказав Луценко в інтерв'ю Hill.TV на минулому тижні, яке було показано 20 березня.

"Моя відповідь щодо цього полягала у тому, що це неприпустимо. Ніхто у цій країні - ні наш президент, ні наш парламент, ні посол - не зупинять мене від судового переслідування, якщо є злочин", - наголосив Луценко.

У Державному департаменті США назвали твердження Луценка про отримання такого списку "цілковитою вигадкою". "Сполучені Штати наразі не надають жодну допомогу Генеральній прокуратурі, але раніше намагалися підтримувати фундаментальну реформу сектора правосуддя, включаючи ГПУ, після Революції гідності у 2014 році. Коли було доведено відсутність політичної волі для справжньої реформи з боку генеральних прокурорів, які змінювали один одного, ми скористалися довіреною нам відповідальністю перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу для більш продуктивних проектів", - заявив представник Держдепартаменту США.