На черговій сесії Запорізької обласної ради у четвер, 28 березня, депутати розглянуть питання про висловлення недовіри голові Запорізької обласної державної адміністрації Костянтину Брилю.

Читайте такожГолова фракції КРІП Запорізької облради подавши заяву до НАБУ про розтрату 34 мільйонів обласного бюджету

Про це напередодні на погоджувальній раді заявив керівник фракції "УКРОП", правозахисник Ярослав Гришин, передає Verge

Відповідно до ч. 2 ст. 9 закону України про державні облдержадміністрації, якщо за питання проголосує 1/2 депутатів – президент зобов'язаний розглянути рішення, якщо ж 2/3 – значить, губернатор автоматично усувається від виконання своїх обов'язків.

За словами депутата Ярослава Гришина, такого неефективного менеджменту в Запорізькій області ще не було. Сотні мільйонів збитків екології, не побудовано жодного об'єкта за весь час перебування губернатора на посаді, хоча в сусідній Січеславській (Дніпропетровській) області за цей час побудовано 2 000 об'єктів, а ще і гучні корупційні скандали.

"Ми глибоко переконані, що не треба чекати інавгурації майбутнього президента 3 червня для того, щоб вирішувати наші кадрові питання. Переконаний, що ці останні два місяці губернатор буде займатися тільки тим, щоб вирішувати десятки своїх кримінальних справ, які розслідує СБУ, НАБУ, НАЗК проводить перевірки, ГПУ, військова прокуратура. Немає жодного чиновника в ОДА вже, особливо в управлінні капітального ремонту та будівництва, у якого немає підозр. І за все це політичну і кримінальну відповідальність несе одна людина - Бриль Костянтин Іванович", - заявив на погоджувальній раді автор проекту Ярослав Гришин.

"На погоджувальній раді вимагаю внести до порядку денного проект рішення про висловлення недовіри голові Запорізької ОДА - ефективним менеджментом тут ніколи навіть не пахло. Зате бажання фальсифікувати вибори і покривати #СІТКУ; 3 роки системної корупції, мародерства і брехні - пора відповідальності - кримінальної та політичної. Для цього, думаю, зовсім не обов'язково чекати інавгурації", - пише Гришин.

"За час перебування Костянтина Бриля на посаді на території області не побудований жоден новий об'єкт нерухомості, у повній мірі не відбувалася реконструкція вже існуючих об'єктів. Департамент капітального будівництва, який підпорядковується безпосередньо голові облдержадміністрації, навмисне не звітує про свою роботу незважаючи на доручення Запорізької обласної ради", - йдеться в документі.

Раніше Ярослав Гришин на своїй сторінці в Facebook повідомляв про «корупційні пам'ятки Бриля». Він розповів про те, що той «кришує» корупційну систему Госгеокадастра в області. «У нашій області - ніхто, ні інвалід, ні ветеран АТО без мінімального хабара у 500 доларів не може оформити земельну ділянку», - розповів депутат.

Також Гришин заявив про корупцію при будівництві взводных опорних пунктів у зоні АТО, яким займалася Запорізька обласна влада останні три роки. Він показав документ, згідно з яким договори на підряди з «улюбленим» підрядником Бриля - «Комунтех» - були підписані ще до проведення конкурсу.

Також керівник фракції "УКРОП" Ярослав Гришин виніс на сесію звернення до президента України, голови ДФС України, генерального прокурора України, голови національної поліції України про встановлення порядку призначення керівників обласних державних адміністрацій і керівників територіальних органів виконавчої влади.

«Негативні наслідки для Запорізького регіону в цілому безсумнівно викликано тим, що особи, які постійно проживали і працювали в інших областях не мають достатніх знань в економічних тонкощах розвитку регіону, що робить неможливим створення перспективного плану розвитку та його реалізацію. Крім того, серед керівників центральних органів виконавчої влади і серед керівників обласних державних адміністрацій взагалі не дотримується гендерний баланс. Запорізька область має велику кількість висококваліфікованих фахівців різних галузей, які мають достатній рівень знань і навичок для здійснення управління центральними органами виконавчої влади в областях однак на даний момент застосовується територіальна дискримінація, яка проявляється у відмові в призначенні місцевим кандидатам», - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося раніше, депутат Запорізької обласної ради, голова фракції "УКРОП" Ярослав Гришин закликав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідувати незаконне виділення 34 мільйонів гривень правоохоронним органам з обласного бюджету під час позачергової сесії облради 14 березня.