1 квітня Україну чекає багато нового / фото УНІАН

1 квітня – не лише День сміху 2019. Деякі зміни, які набудуть чинності з цієї дати, будуть зовсім несмішними для українців. З іншого боку, приводів для радості теж буде вистачати.

УНІАН розібрався, що і як змінюється в Україні з 1 квітня 2019 і як це відіб'ється на житті простих громадян.

Договір про дружбу з РФ припинив дію

З 1 квітня 2019 року припинив свою дію Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Відео дня

Відповідний закон набув чинності ще 5 січня.

Дію договору припинено у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, що є істотним порушенням цього договору з боку Росії.

У квітні споживачі "Нафтогазу" - і промисловість, і населення - отримають дешевий газ / фото УНІАН

Тарифи на газ і воду

З 1 квітня 2019 року кінцева ціна газу для побутових споживачів Нафтогазу складе 8,38 грн за куб. Це на 2% нижче ціни, яка була встановлена урядом.

Водночас уже з 1 квітня 2019 близько п'яти мільйонів українців ризикують залишитися без водопостачання. Щоб цього не сталося, НКРЕКП доведеться "терміново встановити економічно обґрунтований тариф".

Читайте такожЦВК опрацювала вже половину протоколів – Зеленський попереду

Додаткова допомога на дітей

З 1 квітня уряд запроваджує фінансову допомогу багатодітним сім'ям - 1700 грн в місяць на третю і кожну наступну дитину. Виплати батькам будуть продовжуватися, поки дитині не виповниться 6 років.

Виплати будуть стосуватися не тільки тих дітей, які народилися в цьому році. Навіть якщо дитині зараз 5 років, то ще рік батьки можуть отримувати урядову допомогу на неї. Всього до кінця року уряд планує витратити на такі виплати близько 2,4 млрд грн.

Для того, щоб оформити допомогу, треба звернутися у відділення соціального захисту населення, написати заяву, а також надати оригінал та копію посвідчення багатодітної сім'ї, а також свідоцтво про народження дитини.

Виплати будуть здійснюватися через Укрпошту або уповноважені державою банки. Якщо сім'я отримує щомісячну допомогу при народженні, нову допомогу також можуть зараховувати на ту ж карту.

Без підписання декларації з сімейним лікарем отримати медикаменти за програмою "Доступні ліки" буде неможливо / фото pixabay.com

Доступні ліки - за електронними рецептами

У квітні 2019 повинен запрацювати електронний рецепт - Національна служба здоров'я почне виплати аптекам за урядовою програмою "Доступні ліки".

Для того, щоб отримати такі ліки, необхідно виконати наступні кроки:

Записатися на прийом до сімейного лікаря, з яким підписана декларація. Без такої декларації скористатися програмою "Доступні ліки" буде неможливо.

Лікар повинен виписати пацієнту електронний рецепт і перевірити номер його мобільного телефону.

На мобільний телефон пацієнта має прийти СМС з номером рецепту і кодом підтвердження, який потрібно назвати в аптеці.

В будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі «Доступні ліки», пацієнт називає номер рецепта, за яким працівники аптеки пропонують перелік ліків.

Пацієнт вибирає ліки, називає чотиризначний код підтвердження, і отримує ліки.

Читайте такожПогода на 1 квітня: в Україні без опадів, температура вдень до +20°

Що чекає українців, у яких немає декларації з лікарем

У МОЗ вже похвалилися, що з 1 квітня 2019 року МОЗ може завершити фінансування пацієнтів, які не підписали декларації з лікарями.

Однак кінцевого терміну для підписання декларації з лікарем немає: укладати договір можна в будь-який час. Ба більше – при бажанні змінити сімейного лікаря на іншого фахівця - це можна зробити в будь-який момент і абсолютно безкоштовно.

Тобто після 1 квітня українець без проблем може вибрати педіатра, терапевта і підписати декларацію.

З/д квитки Укрзалізниці: розклад поїздів в Україні та вартість квитків

Укрзалізниця з 1 квітня підвищить тарифи на перевезення пасажирів і багажу на 13-21% в залежності від категорії поїзда і типу вагона.

У фінплані також передбачено підвищення тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом з квітня 2019 року на 14,2%.

При цьому призначені додаткові потяги на Великдень. В Укрзалізниці вже оголосили весь список. В цілому, в період з 26 квітня по 5 травня курсуватимуть сім додаткових поїздів та додаткових рейсів звичайних складів.

1 квітня в Україні починається призов громадян на строкову військову службу / фото УНІАН

Весняний призов в Україні 2019

З 1 квітня стартує весняний призов 2019 в Україні. Він триватиме до 31 травня.

Згідно з розпорядженням Кабміну, призовом в армію навесні 2019 в Україні підлягають майже 19 тис чоловік.

Підвищення доплат військовим

Міністр оборони Степан Полторак підписав наказ щодо підвищення доплат військовослужбовцям, які перебувають у районі ООС.

"За рішенням президента України Петра Порошенка щойно підписав наказ щодо підвищення доплат до грошового забезпечення військовослужбовцям ЗС України, які знаходяться у районі ООС. Виплати будуть відбуватися з першого квітня 2019 року", - зазначив Полторак.

За його словами, військовослужбовці, які несуть службу на першій лінії зіткнення, будуть отримувати доплату додатково 2000 гривень, і загальна сума буде складати 12000; на другій лінії зіткнення до доплати додається 1 000 гривень, загальна сума складе 5 500 гривень.

"Окрім цього, буде підвищено грошове забезпечення військовослужбовцям ВМС ЗС України, які виконують бойові завдання та знаходяться у акваторії Азовського моря: вони отримуватимуть доплату 5500 гривень, а під час виходу на бойові чергування - 12 тисяч гривень", - повідомив міністр оборони.

Курс долара в Україні в квітні 2019

Курс долара до гривні після президентських виборів девальвує при будь-якому розкладі – хто б не став президентом.

Фінансовий скаут Forex Club Денис Повторенко розповів Главреду, що курс впритул наблизиться до позначки 28 грн/$. А ось більш серйозного краху української валюті варто чекати, якщо почнуться масові політичні протести.

"...це може призвести до дуже різкого падіння курсу гривні аж до 35-40 грн/$", – упевнений Повторенко.

Безконтактні Visы

Всі карти Visa, які будуть випускати українські банки з квітня, будуть підтримувати опцію безконтактної оплати.

За даними НБУ, на 1 січня цього року такою була лише кожна десята платіжна картка в Україні, а безконтактні платежі приймають близько 80% терміналів.

Всього в Україні випущено майже 37 млн платіжних карт.

1 квітня в Україні без опадів, місцями очікується до +20 / УНІАН

Погода на квітень 2019 в Україні

Погода в квітні 2019 готує українцям чимало метеосюрпризів. Температурні рекорди стовпчики термометрів почнуть штурмувати вже після 10 квітня. А вже до кінця квітня можна очікувати від +20 градусів до +30 градусів.

У центральних областях України 1-4 квітня очікується досить прохолодна погода: +2-3 градуси вночі й +6-8 вдень.

Україна і НАТО

1 квітня два кораблі зі складу 2-ї постійної військово-морської групи НАТО зайдуть в Одеський морський порт з черговим візитом.