Росія почала видавати свої паспорти жителям окупованих територій Донбасу / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін висловив переконання, що ані видані Росією паспорти жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей, ані правочини на їх основі ніким не визнаватимуться.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Клімкін сказав журналістам під час Київського єврейського форуму.

Читайте такожКлімкін заявив, що запропонує Зеленському свою відставку

Відео дня

«Поки що ви бачите, що весь план РФ пішов не за її сценарієм. Вона розуміє, що піднімати ставки – це поки що єдине, що вона може. По-перше – це були санкції в контексті постачання нафти. Потім це було ганебне рішення про видачу паспортів... Зараз центри працюють і для луганчан, і для донеччан», - заявив він.

Клімкін ще раз закликав жителів ОРДЛО не отримувати російські паспорти. «Оскільки я впевнений, що ані ці паспорти, ані будь-які правочини, здійснені на їх основі, не будуть ніким визнаватися. І взагалі бути громадянином третього, п’ятого чи якого сорту і що робити з цими паспортами – кожен може визначити для себе, нецензурних слів використовувати не будемо», - додав міністр.

«Росія свідомо намагається піднімати ставки. Росія свідомо не йде на плідні дискусії з нашими партнерами стосовно звільнення політичних в’язнів і військовополонених, вони намагаються щось обіцяти, але не кажуть нічого конкретного. РФ знову-таки очікує передачі влади», - зауважив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їхні негативні наслідки. У відомстві наголошують, що нормативно-правові акти РФ, як попередні, так і майбутні, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною.