Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу / фото УНІАН

Жителів окупованого Донбасу, які отримають російські паспорти, потрібно позбавляти українського громадянства.

Таку думку висловив заступник міністра із тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, повідомляє "5 канал".

"Конституція говорить, що українець має мати тільки одне громадянство – України. Саме тому ті люди, які будуть отримувати або отримують громадянство Російської Федерації, можуть втратити громадянство України. Я думаю, що так треба буде робити – анулювати внутрішні паспорти України та закордонні паспорти", - вважає Гримчак.

Відео дня

За його словами, Кремль, видавши жителям ОРДЛО паспорти РФ, матиме усі підстави заявляти, що захищає на Донбасі своїх громадян. Наявність російського паспорта допоможе уникнути кримінального переслідування України працівникам окупаційної адміністрації так званих "ДНР" та "ЛНР".

Гримчак вважає, що мета видачі російських паспортів на Донбасі - дестабілізувати ситуацію та легалізувати бойовиків. 

Читайте також"Створити видимість загрози": екс-депутат Держдуми розкрив мету путінської паспортизації ОРДЛО

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

У Кремлі пояснили, що таке рішення президент РФ ухвалив «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської області.

30 квітня, у селі Покровське Неклинівського району Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донецької області.