За словами Полозова, українських медиків до військовополонених не допускають / фото УНІАН

Російський адвокат Микола Полозов розповів про стан здоров'я трьох поранених українських військовополонених моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки.

Про це Полозов повідомив журналістам на брифінгу в Гамбурзі після усних слухань у Міжнародному трибуналі ООН з морського права у справі про імунітети трьох українських військових кораблів і 24 членів їхніх екіпажів.

Читайте такожСлухання Трибуналу ООН: росіяни звинуватили Україну в "таємному вторгненні" у Керченську протоку

Відео дня

"У більшості військовополонених моряків стан задовільний. Між святами в Росії їх провідали консули і наші адвокати. Звичайно, у нас досі викликає побоювання стан здоров'я поранених військовополонених Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки. У Василя Сороки зняли гіпс з руки, але функція руки так і не відновилася. В умовах слідчого ізолятора йому не надають належною мірою реабілітацію, відновлення функції руки", - заявив Полозов.

"Крім того, ми наполягаємо на тому, щоб стосовно двох інших військовополонених поранених Андрія Артеменка і Андрія Ейдера було проведено додаткове незалежне обстеження, оскільки у них залишаються не витягнуті осколки в тілах. Поки що ці дії російська влада не виконує", - зазначив адвокат.

При цьому українських медиків до військовополонених не допускають. Водночас проводяться активні слідчі дії щодо українських моряків.

Полозов додав, що аж до вчорашнього дня російські слідчі знайомили адвокатів і військовополонених з новими постановами про призначення експертизи, так звані ситуаційні експертизи.

"Фактично цією експертизою слідство намагається підмінити рішення суду, оскільки експертам пропонується оцінювати докази і обговорювати правовий бік питання, що неприпустимо", - вказав Полозов і повідомив, що всі адвокати виступали проти проведення експертизи.

За його словами, у другій половині травня планується проведення слухань в апеляційній інстанції на продовження запобіжного заходу за заявами, поданими у квітні.

Крім того, сторона захисту очікує, що в другій половині травня відбудеться ознайомлення військовополонених і адвокатів з уже проведеними експертизами.