Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра з закордонних справ Олена Зеркаль заявляє, що рішення Росії про відмову взяти участь у слуханнях Трибуналу ООН щодо українських моряків викликає розчарування.

Про це вона повідомила у Гамбурзі під час усних слухань в Міжнародному трибуналі ООН з морського права у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

Читайте такожУкраїна закликала Трибунал ООН зобов'язати Росію звільнити полонених українських моряків

Відео дня

Зокрема, вона висловила жаль з приводу того, що "Російська Федерація в черговий раз вирішила не брати повної участі у провадженні щодо тимчасових заходів на засіданні Трибуналу".

"Рішення Російської Федерації не брати участь у слуханні стало несподіванкою для України. Оскільки російська делегація взяла участь у підготовчому телефонному дзвінку з президентом Трибуналу 23 квітня 2019 року. Рішення Росії не брати участь в усних слуханнях викликає розчарування", - наголосила Зеркаль.

"Цей Трибунал раніше мав можливість проводити слухання та призначати тимчасові заходи проти Російської Федерації, попри рішення Росії не з'являтися (на слухання). Таке рішення не може перешкоджати Україні в справедливості та правосудді, в тому числі і міжнародному, для її військових кораблів і екіпажів", - зазначила заступник міністра.

Також вона нагадала про справу судна Artic Sunrise (про захоплення Росією активістів "Грінпіс" у 2013 році), під час розгляду якої Трибунал зазначив, що має забезпечити, щоб інша сторона "не була поставлена у невигідне становище через неявку Російської Федерації в провадженні".

Як повідомляв УНІАН, раніше в Міністерстві закордонних справ України заявили, що відмова Росія взяти участь у слуханнях Трибуналу ООН, які відбудуться 10 травня, не впливає на легітимність судового процесу.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на батьківщину.

23 квітня у Гаазі відбулись консультації щодо позову, на яких представники РФ кардинально змінили тон розмови про захоплених моряків і військові кораблі.

«Росіяни перейшли від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії», - зауважили в МЗС України.