Шевчука було обрано головою КС 21 лютого 2018 року / фото УНІАН

У порядку денному засідань Конституційного суду України на наступний тиждень немає питання про звільнення Станіслава Шевчука з посади голови суду.

Порядок денний засідань на 14-16 травня оприлюднено на сайті КС.

Читайте такожГолову Конституційного суду Шевчука можуть звільнити 14 травня – ЗМІ

Відео дня

17 квітня Постійна комісія з питань регламенту та етики Конституційного суду дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді КС у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду, та виявила його невідповідність займаній посаді.

Також на засіданні комісії колеги Шевчука попросили його призначити на 14 травня спеціальне пленарне засідання суду щодо розгляду питання про його звільнення.

Відповідно до п. 3 параграфу 13 та параграфу 27 Регламенту КС, голова суду, а в разі його відсутності заступник, не пізніше сьомого робочого дня з дня отримання висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики скликає спеціальне пленарне засідання суду для розгляду питання про звільнення судді.

Слід також зазначити, що до порядку денного засідання суду 14 травня включено розгляд справи щодо конституційності окремих положень закону про очищення влади (так званий “закон про люстрацію”, згідно з яким високопосадовці часів екс-президента Віктора Януковича не можуть обіймати керівні посади в органах державної влади).

Наголосимо, що за даними джерел УНІАН в КС, розгляд цього питання все ж планується на вівторок, 14 травня.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

15 березня судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас та Ігор Сліденко заявили, що подальше перебування Шевчука на посаді голови КС призведе до повного розвалу суду та руйнації конституційного правосуддя.

Судді також зазначили, що Шевчук «зосередив зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей та задоволення власних амбіцій».

За даними Центру протидії корупції, через ухвалення Конституційним судом рішення про скасування статті ККУ щодо незаконного збагачення Шевчуку анулювали візу до США.

Шевчука було обрано головою КС 21 лютого 2018 року.