САП також просить суд конфіскувати майно Труханова та інших фігурантів справи / УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) просить Малиновський районний суд Одеси засудити мера міста Геннадія Труханова до 12 років позбавлення волі у зв'язку з причетністю до купівлі приміщень колишнього заводу «Краян» за завищеною ціною.

Читайте такожСАП повідомила про підозру меру Одеси

Як передає кореспондент УНІАН, про це представник САП заявив сьогодні під час засідання в райсуді, де продовжився розгляд кримінального провадження стосовно міського голови й інших осіб; усі вони звинувачуються в заволодінні коштами місцевого бюджету при купівлі будівлі колишнього заводу.

Відео дня

Зокрема, прокурор Максим Кравченко наполягає на визнанні винними в заволодінні майже 92,7 млн грн при купівлі заводу всіх восьми обвинувачуваних, серед яких мер.

Труханова САП просить засудити до 12 років позбавлення волі, його заступника Павла Вугельмана і представника ТОВ Valton Group Ігоря Кравченка - до 11 років.

По 10 років ув'язнення просять для голови комісії міськради Василя Шкрябая, керівника департаменту комунальної власності міськради Олексія Спектора, його заступника Володимира Радіонова та директора ТОВ «Девелопмент еліт» Петра Загодиренка, а для оцінювача Галини Богданової - 7 років.

До зазначених чиновникам прокуратура просить застосувати конфіскацію майна і заборону займати відповідні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування.

Також прокуратура наполягає, щоб з рахунків фірми «Девелопмент Еліт», яка фігурує в справі, конфіскували вищеназвану суму.

Крім того, представники прокуратури заявили, що Труханов до 2017 року був власником паспорта громадянина Російської Федерації.

Як повідомляв УНІАН, Труханов та інші посадові особи звинувачуються в заволодінні коштами міського бюджету при купівлі міськрадою за свідомо завищеною вартістю будівлі, яка раніше входила в цілісний майновий комплекс збанкрутілого заводу «Краян».

У вересні 2016 року Одеська міськрада придбала за 185 млн грн будівлю заводу у приватної компанії, яка на початку того ж року заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 млн грн.

14 листопада 2018 року Малиновський райсуд Одеси почав розглядати справу по суті.

На лаві підсудних - Труханов, віце-мер Павло Вугельман, голова постійної комісії з комунальної власності міськради Василь Шкрябай, голова муніципального департаменту комунальної власності Олексій Спектор і його заступник Володимир Радіонов, директора ТОВ «Девелопмент еліт» (продавець адмінбудівлі) Петро Загодиренко, ТОВ «Valton Group» Ігор Кравченко і підприємства «Брокбізнесконсалт» (оцінювач) Галина Богданова.

24 квітня 2019 року заступник генпрокурора України - керівник САП Назар Холодницький заявив, що йому потрібен час на узгодження нового звинувачення, а 27 травня стало відомо, що воно узгоджено. Зокрема, повідомлялося про зміну суми коштів міського бюджету, якою співучасники заволоділи, - вона зменшена із 185 млн грн майже до 92,66 млн грн. 31 травня прокурори приступили до оголошення оновленого звинувачення. 21 червня прокурори САП завершили оголошення оновленого звинувачення, а 24 червня приступили до дебатів.

Сьогодні активісти до будівлі райсуду принесли ґрати, заявивши, що вона - для Труханова.