На думку Кузьміна, Парубій перевищив свої повноваження / фото УНІАН

До Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов колишнього заступника генпрокурора часів Януковича Рената Кузьміна до кандидата у народні депутати, голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Як повідомляє прес-служба Окружного адмінсуду столиці, серед вимог позову – визнання протиправним звернення Парубія до Генеральної прокуратури, СБУ, Держприкордонслужби з вимогою надати відомості щодо проживання Кузьміна протягом останніх п’яти років на території України та перетину ним кордону.

Читайте також"Ситуація абсурдна і тотожна до "казусу Клюєва": член ЦВК Шипілов про реєстрацію Кузьміна кандидатом у нардепи

Відео дня

Позивач оскаржує дії Парубія, які мали місце під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради 3 липня 2019 року, оскільки вважає, що Парубій як кандидат у народні депутати перевищив надані йому законом повноваження голови парламенту та нардепа, додали у прес-службі.

Наразі вирішується питання про відкриття провадження у справі.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня Парубій звернувся до ГПУ, СБУ, Держприкордонслужби з приводу надання інформації про перебування протягом останніх п’яти років на території України екс-секретаря РНБО, колишнього першого заступника генпрокурора Кузьміна.

Того ж дня в СБУ заявили, що розпочали перевірку щодо проживання Кузьміна впродовж останніх п’яти років на території України.

Кузьмін перебував у розшуку. У червні 2016 року тодішній заступник генпрокурора Євген Єнін заявляв, що Кузьмін перебуває за кордоном. У Генпрокуратурі Кузьміна підозрювали у вчиненні низки кримінальних правопорушень, зокрема, за статтями ККУ щодо зловживання владою або службовим становищем; службового підроблення; легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. У травні 2019 року його двічі викликали на допит до ГПУ.

5 липня ЦВК скасувала реєстрацію Кузьміна, який балотувався від «Опозиційної платформи – За життя» (№ 35 у списку).

Також 5 липня Центрвиборчком відмовився задовольнити скаргу Кузьміна про оголошення попередження кандидату у народні депутати Парубію.