У документі хочуть виправити зауваження Головного науково-експертного управління Апарату ВР / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики проголосував за направлення на доопрацювання законопроекту «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (№10414).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету.

Читайте також"Богомолець треба прикладати мокрий рушник до голови": Москаль про "дематюкацію мови"

Відео дня

Під час обговорення автор законопроекту, депутат від «Блоку Петра Порошенка», голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець сама виступила за доопрацювання законопроекту, аби виправити зауваження Головного науково-експертного управління Апарату парламенту до нього.

На засіданні також було зауважено, що цей законопроект у кожному разі «згорає» в зв'язку з тим, що поточне скликання парламенту все одно вже не встигне його розглянути.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроект № 10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ й не стосуватиметься сфери особистого життя людей.

Законопроектом визначатимуться поняття “лихослів’я”, “публічна особа” і алфавітний перелік слів, що не можна вживати в публічному просторі публічним особам, який має затвердити Кабмін.

Також документом передбачено адміністративні штрафи. “Штрафи, які будуть стосуватися засобів масової інформації, - це 10% від ліцензійного збору за виплати по аудіотрансляції”, - сказала депутат. Вона уточнила, що ЗМІ нестимуть відповідальність, зокрема, якщо вони ретранслюватимуть, наприклад, чийсь виступ, в якому є нецензурна лексика. Щодо фізичних осіб пропонується застосовувати адміністративні штрафи в розмірі від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 40 до 60 днів виправних робіт з відрахуванням частини заробітку.

Кошти, які надходитимуть до бюджету з виплати штрафів, спрямовуватимуться до Українського культурного фонду — на розвиток української культури і української мови.