МЗС відреагувало на масові затримання кримських татар у Москві / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з неправомірним затриманням російськими силовиками 45 кримських татар біля будівлі Верховного Суду РФ у Москві.

Читайте такожСекторальні та "кримські" санкції Євросоюзу проти Росії будуть продовжені – Зеленський

В заяві, оприлюдненій на сайті відомства, нагадали, що затримані вийшли на мирну акцію підтримки співвітчизників, засуджених за сфабрикованими звинуваченням в участі у діяльності т.зв. «терористичної організації».

«Разом з вчорашнім розгоном пікету кримських татар поблизу Кремля, сьогоднішнє безпідставне затримання вкотре продемонструвало незмінність репресивної політики РФ стосовно кримських татар, спрямованої на витіснення кримськотатарського народу з тимчасово окупованого півострова», – йдеться в заяві.

Зазначається, що саме рішення Верховного Суду РФ щодо апеляційної скарги на рішення Північно-Кавказького окружного військового суду у «cправі Хізб ут-Тахрір», яке на декілька місяців зменшує багаторічні строки ув’язнення незаконно утримуваних громадян України, є цинічним знущанням над українськими політичними в’язнями. Крім того, рішення вчергове підтверджує факт відсутності справедливого та незалежного судочинства в Росії.

«Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні дії Російської Федерації і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення порушень прав людини та переслідування кримськотатарського народу, а Російську Федерацію – негайно звільнити незаконно утримуваних в РФ громадян України», – підсумували в заяві.

Нагадаємо, російська поліція сьогодні затримала близько півсотні кримських татар біля будівлі Верховного суду в Москві, де сьогодні розглядалась апеляція на вирок чотирьом громадян України з тимчасово окупованого Криму, засудженим за обвинуваченням у тероризмі.

Водночас, Верховний суд РФ скоротив на три місяці строки ув'язнення фігурантам бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір" Енверу Мамутову, Руслану Абільтарову, Ремзі Меметову і Зеврі Абсеїтову.