Затриманих везуть в ОВС Міщанського району Москви / фото: Роман Цимбалюк

Поліція затримала 55 кримських татар біля будівлі Верховного суду в Москві, де сьогодні розглядається апеляція на вирок чотирьом громадян України з тимчасово окупованого Криму, засудженим за обвинуваченням у тероризмі.

Як передає кореспондент УНІАН, затримані люди, які прийшли до будівлі суду і не змогли потрапити на судове засідання, оскільки їх не пустили, мотивуючи це відсутністю місць в залі.

На даний момент затриманих, за інформацією співробітника поліції, везуть в ОВС Міщанського району Москви.

Сьогодні Верховний суд Росії розглядає апеляцію на вирок фігурантам Бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір" Енверу Мамутову, Руслану Абільтарову, Ремзі Меметову і Зеврі Абсеїтову.

Читайте такожУ Москві затримали сімох учасників пікету проти переслідувань кримських татар

Засуджених не доставили в будівлю суду. Вони беруть участь в судовому засіданні по відеозв'язку з СІЗО в Ростові-на-Дону.

Адвокати просять Верховний суд скасувати рішення Північно-Кавказького окружного військового суду, яким Мамутов, Абільтаров, Меметов і Абсеїтов засуджені на строки від 9 до 17 років.

Військовий суд виніс вирок на підставі даних «секретного» свідка, а також експертизи, проведеної людьми, які не є фахівцями у сфері релігії, зокрема ісламу. Обвинувачення базувалося лише на аудіозаписах, де засуджені обговорюють питання релігії та політики.

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в окупованому Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків в будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані Абсеітов, Меметов, Абільтаров і Мамутов. Їх обвинуватили в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", яка визнана в Росії терористичною.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на політично мотивований характер кримінальної справи.

Сьогодні біля будівлі Верховного суду в Москві активісти проводили акцію на підтримку кримських татар, багато активістів прийшли в білих футболках із написами: "Припиніть репресії проти кримських татар" і тримали в руках плакати з аналогічними написами.