КСУ опублікував рішення щодо конституційності українського закону про освіту / фото УНІАН

На офіційному веб-сайті Конституційного Суду України оприлюднено рішення про визнання конституційним закону «Про освіту».

«Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про освіту» від 5 вересня № 2145–VIII, визнавши його таким, що відповідає Конституції України (є конституційним)», - йдеться у повідомленні на сайті.

У КСУ вважають, що, ухваливши зазначений Закон, держава створила умови для повноцінної реалізації відповідних прав національних меншин, в тому числі корінних народів України, вивчати рідну мову, а також отримувати освіту державною мовою незалежно від походження, повноцінно реалізовувати визначені Конституцією України права. «У такий спосіб забезпечується рівність кожної особи у реалізації вказаних прав незалежно від національності та мови спілкування», - зокрема йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ МЗС України відреагували на заяву Угорщини про освітній закон як "напівфашистський"

«У Законі не лише відтворюється зміст і обсяг конституційного права на освіту мовою відповідної національної меншини, яке визначено у частині п’ятій статті 53 Конституції України, а й передбачається його реалізація у двох формах: навчання рідною мовою (дошкільна і початкова) та вивчення рідної мови (на всіх рівнях загальної середньої освіти)», – вказується у рішенні суду.

Також у рішенні зазначається, що Закон встановлює перехідний період, який дає громадянам України можливість для адаптації до нового правового регулювання у сфері освіти.

Крім того, КСУ, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про відсутність порушень конституційної процедури розгляду, ухвалення Закону та набрання ним чинності.

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Раніше УНІАН повідомляв, що Конституційний суд України визнав конституційним закон "Про освіту".

Довідка. Законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою. Мовні положення закону (ст. 7) викликали занепокоєння Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті.

Венеціанська комісія, серед іншого, рекомендувала забезпечити достатній рівень навчання офіційними мовами ЄС представників відповідних меншин; продовжувати забезпечувати достатню питому вагу освіти мовами меншин на початковому і середньому рівнях на додаток до навчання державною мовою; підвищити якість викладання української мови як державної; звільнити приватні школи від нових мовних вимог тощо.

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року.

4 жовтня 2018 року Конституційний суд розпочав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності статті 7 закону «Про освіту».