За словами Сироїд, ці закони «сукупно порушують 26 статей Конституції України / Фото УНІАН

53 народних депутата внесли до Конституційного суду України подання щодо неконституційності законів про особливий порядок місцевого самоврядування ОРДЛО та амністію для бойовиків.

Як повідомляє прес-служба «Самопомочі», про це заявила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

«Фракція «Самопоміч» зібрала 53 із 45 потрібних підписів народних депутатів і подала сьогодні подання до Конституційного суду щодо визнання неконституційними законів про особливий статус Донбасу та про амністію колаборантів і найманців», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЗеленський: пріоритетним завданням для України є припинення вогню та закінчення війни на Донбасі

У «Самопомочі» нагадали, що ці закони парламент VII скликання ухвалив у вересні 2014 року за пропозицією тодішнього президента Петра Порошенка. «Це було зроблено на виконання угоди з дияволом – Мінських угод. І з порушенням закону – за зачиненими дверима і з вимкнутим табло в залі парламенту», – заявила Сироїд.

За її словами, «ми розуміємо, що наступний парламент може бути неспроможним протистояти особливому статусу так, як протистояла «Самопоміч» його закріпленню в Конституції. Тому ми звертаємося до Конституційного суду, щоб ці закони визнати неконституційними і скасувати їх».

Як заявила Сироїд, у поданні йдеться про те, що закони «сукупно порушують 26 статей Конституції України. Найбільшу загрозу вони несуть принципам незалежності, суверенітету, унітарності, а також праву на місцеве самоврядування»

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про внесення зміни до статті 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», яким продовжила дію цього закону до 31 грудня 2019 року.