Луценко звинуватив Горбатюка в телепіарі / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко звинуватив керівника управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в телепіарі і попередив про можливу службову відповідальність.

На своїй сторінці у Facebook Луценко прокоментував ситуацію з суддями Окружного адміністративного суду Києва і заяви Горбатюка. «Неправда, що Горбатюк не добився прийому генпрокурора для доповіді у цій справі. Правда в тому, що сам Горбатюк перебуває з 19 липня по 12 серпня у відпустці, з якої вийшов на один день для прес-конференції і телепіару. Зараз знову відпочиває», - зазначив генпрокурор.

Також Луценко додав, що проекти підозр «зареєстровані в канцелярії, потрапили на стіл заступнику генпрокурора лише в понеділок, о 10-55, хоча мої заступники працювали і в суботу, і в неділю».

Відео дня

Читайте такожГоловні докази зловживань суддів Окружного адмінсуду Києва можуть бути знищені – Горбатюк

При цьому він наголосив, що до проектів підозр підлеглі Горбатюка «не додали жодного листка доказів, жодного файлу НСРД (негласних слідчих розшукових дій - УНІАН)».

Луценко повідомив, що завтра заступник генпрокурора збирає нараду «для заслуховування доказів у справі». «Саме він несе, в тому числі кримінальну відповідальність за об‘єктивність підписаної підозри. Підписувати підозри на основі телевізійної прес-конференції – абсурд», - вважає генпрокурор.

Луценко переконує, що «жодних сентиментів до фігурантів розмов у нас немає».

«Якщо мій заступник або з 1 серпня я сам отримаємо всі необхідні доказові матеріали слідства і повні протоколи запущених НАБУ в ефір протоколів НСРД - підозра буде підписана. Якщо ні - буде службова відповідальність тих, хто ставить прес-конференції вище вимог КПК», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 26 липня детективи НАБУ разом з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури здійснювали обшуки в Окружному адміністративному суді Києва.

На спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником керівник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адміністративного суду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань. За його словами, вплив Окружного адмінсуду Києва на інші органи державної влади не має нічого спільного з правосуддям, і на це обов’язково має бути негайна реакція.

Своєю чергою, в ОАСК заявили, що працівниками НАБУ та ГПУ чиниться тиск на їхніх суддів, зокрема, що приміщення заблоковано, а роботу суду паралізовано.

Читайте такожОкружний адміністративний гадюшник Києва. Що відповість нова влада на «сердечні» розмови суддів ОАСК

28 липня керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк зазначив, що підозри щодо суддів як документ мають бути підписані генпрокурором чи його заступником. «Зараз підозри направлені на підпис новому заступнику генерального прокурора Сергію Кізю (призначений 3 липня 2019 року. - Ред.)... Ми цій людині вперше направляємо документи, тому наразі не знаємо, наскільки швидким буде розгляд та його результат», - зазначив Горбатюк.

При цьому він додав, що попередні заступники генпрокурора, які курували управління спецрозслідувань ГПУ, упродовж останнього року «жодної підозри на суддів не підписали, а ми підготували їх понад десять», зокрема щодо «майданівських справ».

Горбатюк також заявив про наміри провести обшуки не лише в приміщенні Окружного адмінсуду Києва, а й безпосередньо в кабінетах суддів. Однак, за його словами, частину цих обшуків не погодило керівництво ГПУ. «Генпрокурор Юрій Луценко спочатку відмовляв у зустрічах, а потім просто поїхав у відпустку», - зазначив очільник управління спецрозслідувань ГПУ.