REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це президент РФ Володимир Путін сказав під час спілкування з росіянами в прямому ефірі державних каналів, відповідаючи на запитання про майбутнє так званої «Новоросії».

«Я думаю, що в умовах виконання Мінських домовленостей можна знайти якісь елементи відновлення певного спільного політичного поля з Україною. Але в кінцевому підсумку право на те, щоб сказати вирішальне слова - хто, як, з ким хоче жити, на яких умовах - має належати людям, які живуть на цих територіях», - сказав Путін.

«Значною мірою це залежатиме від гнучкості й політичної мудрості київського керівництва», - додав він.

Відео дня

За словами президента РФ, на територіях так званих Луганської і Донецької «народних республік» необхідно відновити нормальне життя, аби потік біженців з рідних місць був зупинений. Він вважає, що люди не хочуть виїжджати з окупованого Донбасу, і повинні бути створені нормальні умови для їхнього життя. За словами Путіна, для цього мають бути відновлені економічні зв'язки.

Читайте такожПутін заявив, що Порошенко не пропонував йому "забрати Донбас"

Відповідаючи на запитання жительки селища Гукове Ростовської області, розташованого на російсько-українському кордоні, чи буде війна, Путін сказав: «Виходжу з того, що це неможливо».

«Там були певні ексцеси, з тим, що долітали снаряди на нашу територію, і тут я виходжу з того, що це, швидше за все, можна віднести до випадковості, а не до спроб із суміжної території завдати якоїсь шкоди нашим громадянам чи об'єктам інфраструктури» , - сказав Путін.

Як повідомляв УНІАН, рік тому, 17 квітня 2014 року, під час спілкування з росіянами Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією».

«Компроміс має бути знайдений не між третіми гравцями, а між різними політичними силами всередині самої України. Це ключове питання, з боку ми можемо це підтримувати і супроводжувати. З приводу того, що спочатку - референдум щодо Конституції і потім вибори, чи спочатку потрібно стабілізувати ситуацію за допомогою виборів, а потім провести референдум», - сказав Путін.

«Питання навіть не в цьому, питання в тому, щоб забезпечити законні права та інтереси росіян і російськомовних громадян південного сходу України. Нагадаю, користуючись термінологією царських часів - це «Новоросія», і цей Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це всі території, які були передані Україні в 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає », - заявив він.