До Верховної Ради надійшло подання президента щодо зміни складу ЦВК / фото УНІАН

До Верховної Ради надійшло подання президента Володимира Зеленського щодо зміни складу Центральної виборчої комісії.

Про це в коментарі УНІАН повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин (фракція “Голос”).

Читайте такожРада скасувала норму, яка ускладнювала обшуки в будинках депутатів та огляд їхніх речей

Відео дня

За його словами, він особисто ще подання не бачив, оскільки воно передане до Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як сказав Юрчишин, профільний комітет намагатиметься розглянути це подання “в оперативному порядку” вже завтра.

“Але поки що це виглядає достатньо дивно, тому що мають бути якісь підстави”, - наголосив Юрчишин.

Як повідомляє "Українська правда", Зеленський направив парламенту подання про дострокове припинення повноважень ЦВК. У поданні він вказує, що Комісія "неодноразово проявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість". На доказ цьому він наводить рішення ЦВК про відмову в реєстрації 28 кандидатів у народні депутати.

Зокрема Зеленський згадує позицію ЦВК щодо 169 округу у Харкові, де Комісія не реєструвала кандидатом "слугу народа" Олександра Куницького, який пізніше переміг в Олександра Грановського.

Також причиною для розпуску вказується позиція ЦВК щодо округу 198, де суд скасував реєстрацію ЦВК народним депутатом самовисуванця Сергія Рудика.

Стаття 31 Закону про ЦВК передбачає, що повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за "вмотивованим поданням президента".

Рішення про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади всього складу Комісії приймається Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу.

Документ підписаний Зеленським 9 вересня. 10 вересня він надійшов до Верховної Ради.

Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив подання президента України Володимира Зеленського про звільнення членів Центральної виборчої комісії. Документи він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.