Минуло 19 років з моменту зникнення Георгія Гонгадзе / фото УНІАН

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні виступило із заявою у 19-ті роковини зникнення журналіста, засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе.

Читайте такожЕкс-генсек НАТО спрогнозував повернення Криму Україні за "балтійським сценарієм"

Про це йдеться у повідомленні амбасади у мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Сьогодні наші думки линуть до родини та колег Георгія Гонгадзе, якого було викрадено і вбито через сміливе прагнення до правди. Незалежні журналісти відіграють важливу роль у демократіях і повинні мати можливість працювати вільно, не боячись розправи та нападу", - зазначили американські дипломати.

Довідка УНІАН. Засновник «Української правди» Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили його обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту.

У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві. Замовники вбивства досі не встановлені.