флаг Норвегии / http://geoffreyroucourt.files.wordpress.com/

У МЗС Норвегії назвали інцидент прикрим і наголосили, що громадянам Росії, яким заборонено вʼїзд до країни у звʼязку з санкціями, «не бажано перебувати у Свальбарді», пише  Радіо Свобода.

У суботу Дмитро Рогозін у своєму «Твіттері» повідомив про прибуття на Свальбард (інша назва – Шпіцберген) і оприлюднив фото з місця перебування. Сам він прокоментував обурення Норвегії словами «Після бійки кулаками не розмахують».

Читайте такожВіце-прем'єр РФ із санкційного списку ЄС відвідав норвезьке місто на архіпелазі Шпіцберген

Відео дня

Свальбард є архіпелагом у складі Норвегії, але ця територія має особливий статус. Після Першої світової війни близько 50 держав уклали угоду, що наділяє всіх її учасників рівними правами на експлуатацію ресурсів архіпелагу.

Однак з огляду на активну економічну підтримку архіпелагу Росією, громадяни цієї країни мають право на безвізовий вʼїзд на острови у разі, якщо він здійснюється безпосередньо з території Росії. 

Читайте такожЧерез візит Рогозіна на Шпіцберген Норвегія може посилити пропускний режим для росіян - ЗМІ

Дмитро Рогозін є фігурантом санкційного списку ЄС, який підримала і Норвегія. Рогозін неодноразово висловлювався на підтримку анексії Росією Криму, а також заявляв про підтримку проросійських сепаратистів на сході України.