На Донбасі воюють вихідці з 50 країн / espreso.tv

У війні на Сході України, яка триває з 2014 року, бере участь близько 15 тисяч росіян. Але окрім них на фронті присутні ще понад 2 тисячі іноземців. Такий висновок зробила дослідна агенція The Soufan Center у своєму звіті, який був опублікований в середу. Бійці прибули на Донбас з 50 різних країн.

Як пише NRC Handelsblad, The Soufan Center займається дослідженням проблеми поширення правого екстремізму у світі. Експерти центру у своєму звіті стверджують, що по обидва боки у війні на Донбасі бере участь приблизно 2241 іноземець.

Читайте такожWashington Post: Замороження допомоги США для армії України допомагає Путіну

Відео дня

З них 1372 – на боці сил Росії. Нідерландське видання зауважує, що серед таких бійців також восьмеро громадян королівства. П’ятеро з них воюють проти української армії. Також у звіті центру згадується про 165 німців, 65 французів і 35 американців, які беруть участь у війні на території України.

Росіяни – найбільша група іноземців на українському фронті. Другу за чисельністю групу складають громадяни Білорусі (800 бійців). На третьому місті опинилися німці (165), а на четвертому вихідці з Грузії (150). Замикають п’ятірку громадяни Сербії (106).

Дослідники зробили свої підрахунки на основі аналізу пропагандистських відео, розмов з працівниками соціальних служб у зоні конфлікту і журналістами, які зустрічали іноземців на фронті в Україні. Також дослідники провели розмови з іноземними націоналістами.

Читайте такожBloomberg: Найманці Путіна з’явилися на полі битви у Лівії

«Прихильники ідеї вищості білої раси стають міжнародною загрозою, яка надто велика, щоб на неї не звертати увагу. Більше того, такі групи йдуть стопами салафітських джихадистів з «Аль-Каїди» й «Ісламської держави». Багато з них використовують міжнародні конфлікти, такі як війна в Україні, для розширення свого руху на весь світ», - сказав засновник центру Алі Соуфан.