Ілюстрація REUTERS

Україна готова забрати військові кораблі, що були захоплені в листопаді минулого року в районі Керченської протоки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час спільної з главою МЗС Естонії Урмасом Рейнсалу прес-конференції сьогодні в Києві.

"Я продовжую говорити про те, що ми готові забрати ці кораблі, і більше того, МЗС надіслало ноту, в якій просило назвати координати та час, коли ми можемо забрати свої кораблі. Як я вже казав, я хотів би подивитися, коли ми отримаємо ці кораблі, чи залишилися наслідки обстрілу цих кораблів, чи ця затримка пов'язана з тим, що вони поступово ремонтуються і зникають ці діри від обстрілів наших бойових кораблів. Ніякої затримки з нашого боку тут немає. Наші військові готові у будь-яку точку прибути і забрати наші кораблі", - пояснив Пристайко.

Відео дня

Читайте такожРосія не віддає захоплені українські кораблі через їхній технічний стан – адвокат

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели із "Матроської тиші" до "Лефортово".

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін, в рамках якого в Україну повернулися 35 громадян, в тому числі 24 військовополонених моряки.

На початку жовтня Пристайко заявив, що Росія поверне українські військові кораблі, які вона захопила біля Керченської протоки в листопаді 2018 року.