Президент попросив Ярославського допомогти з наведенням порядку на заводах концерну / фото УНІАН

Сьогодні під час представлення нового голови Харківської ОДА відбувся яскравий діалог між президентом України Володимиром Зеленський і бізнесменом Олександром Ярославським.

Предметом розмови став стан підприємств держконцерну «Укроборонпром», 10% яких зосереджено на Харківщині.

Генеральний директор цього концерну Айварас Абромавічус у своєму виступі поскаржився на холод у цехах заводів.

Відео дня

Володимир Зеленський, звертаючись до нового губернатора Харківщини Олексія Кучера, запропонував «зібрати бізнес». А потім сказав: «Я от побачив Олександра Ярославського – ніхто не попався більше». І звернувся потім до самого бізнесмена, який, зокрема, відомий тим, що кілька років тому врятував від зупинки легендарний Харківський тракторний завод:

«У мене питання. Є завод тисяча вісімсот дев'яносто якогось року, там страшні умови. Я розумію, що підприємство державне. Можна, вам зібрати бізнес-асоціації на Харківщині та просто дати людям нормальні умови? А ми зі своєї сторони, як держава... ми повинні це робити дуже швидко перед зимою. Якщо можна вирішити це питання, і на це є ваша громадянська воля».

Олександр Ярославський нагадав, що зараз на оборонних заводах та ж ситуація, що була на ХТЗ до покупки їм цього підприємства. Але держава не допомагала, а заважала.

«Я там платив зарплату на заводі, який простоював. Ми билися, билися, поки не запустили виробництво. Прийшло СБУ, і директору почали придумувати якісь божевільні підсудні статті. Я його рік по підвалах ховав. Зате сьогодні майже 3 тисячі людей мають зарплату, роботу. А це підприємство ми б могли втратити точно так само».

Володимир Зеленський погодився на «100 %», пообіцяв, що до Ярославського більше «ніяке СБУ не прийде». І знову попросив: «Але зараз нам хоча б допомогти? Ми можемо про стратегічні плани потім зустрічатися, розмовляти. Можна бізнесменів зібрати?».

Ярославський відповів: «Я вже зібрався, не треба мене збирати. Багато бізнесменів не треба. То футбол, то ще щось, в підсумку я лишаюся. Збирають всіх, а сплачую я один». І пожартував: «Коли ви мене помітили, я зрозумів, що я попав».

Після чого бізнесмен таки пообіцяв допомогти президенту України та уряду: «Звичайно, допоможемо. Питання закрито, не треба ні законопроектів, ні агітацій, нічого». Правда, жартома зауважив: «10% «Укроборонпрому» не потягну».

А Володимир Зеленський сказав, що буде «часто приїжджати на Харківщину, якщо тут так все вирішується дуже швидко».