Рада планує цього тижня спрямувати до КСУ президентський законопроект / фото УНІАН

Верховна Рада України цього тижня планує спрямувати до Конституційного суду президентський проект змін до Основного закону в частині реформи децентралізації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Читайте такожПристайко не виключає відновлення залізничного сполучення з ОРДЛО

Відео дня

Він зазначив, що інколи в парламенті складається так, що спочатку з’являється номер законопроекту на сайті, а вже потім текст законопроекту: “Гадаю, що апарат буде виправляти цю ситуацію”.

Корнієнко вважає, що саме через те, що не було тексту законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації, всі вихідні була спроба “нагнати чергову зраду в соцмережах, що нібито там (йдеться по проект змін до Конституції) особливий статус, і він там прямо в кожній статті - вздовж і впоперек, і міліція, і всі страшилки, які щодо цих питань завжди виникали”.

Народний депутат запевняє, що в тексті немає жодного особливого статусу не те, що для Донбасу, але й для Києва.

“Дуже збалансований законопроект, який стосується завершення реформи децентралізації - однієї з найважливіших реформ, яка 5 років тому була розпочата, і вона триває - десь завершена, а десь незавершена. І нам треба зробити так, щоб вся Україна була покрита громадами - це так званий принцип повсюдності, а також там інші принципи, які взяті не з повітря - це європейська хартія місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала”, - сказав Корнієнко.

За його словами, даним законопроектом також вводиться інститут префекта і префектури - це органи, які будуть слідкувати за дотриманням законності і процедур місцевою владою та виконавчих органів цієї влади. І, відповідно, вони замінять собою застарілі конструкції, якими є місцеві державні адміністрації, які вже давно показали свою невелику ефективність”, - додав депутат.

Як повідомляв УНІАН, 16 грудня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) № 2598.

Відповідний законопроект було внесено 13 грудня як невідкладний.

У пояснювальній записці вказано, що відповідні конституційні зміни спрямовані на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Разом з тим наголошується, що децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини.

Законопроектом передбачено, що в разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, президент за поданням префекта зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання Конституційним судом акта голови громади, ради громади, окружної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної, обласної ради і призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.