На території Австрії представники НАБУ вчиняють процесуальні дії без попередження місцевих правоохоронних органів, зазначила адвокат / НАБУ фото

Національне антикорупційне бюро України проводить незаконні слідчі дії у справі екс-власника «ВіЕйБі Банку» бізнесмена Олега Бахматюка на території Австрії без погодження з місцевими правоохоронцями.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила адвокат Тетяна Козаченко.

“На сьогоднішній момент на території Австрії представники НАБУ вчиняють процесуальні дії без попередження місцевих правоохоронних органів. Це означає, що були відправлені повістки (з'явитися в НАБУ - УНІАН) і повідомлення про підозру - УНІАН) позапроцесуальним способом, що суперечить законодавству", - сказала вона.

Відео дня

За її словами, вручення повісток – це окрема процедура, яка регулюється законодавством, зокрема, Європейською конвенцією про взаємодопомогу в кримінальних справах. Як зазначає Козаченко, детективи НАБУ порушили цю процедуру і спробували вручити повістку безпосередньо, а не через дипломатичне представництво.

"Будь-які дії правоохоронних органів на території іншої держави без попередження цієї держави є грубим втручанням в її суверенітет... Такі повістки за своєю природою є нікчемними, оскільки спосіб, яким вони були вручені, суперечить законодавству України та завдає шкоди міжнародним відносинам", - зазначила адвокат.

Як наголосив юрист Олексій Шевчук, адвокати вже неодноразово офіційно повідомляли про місцеперебування Бахматюка, що робить оголошення бізнесмена у розшук безпідставним.

Читайте такожНАБУ оголосило в розшук екс-голову правління «VAB Банку»

“На сьогодні немає жодних підстав говорити про відсутність інформації про місцеперебування Бахматюка – він дійсно перебуває в Австрії, про що ми неодноразово повідомляли всім правоохоронним органам, НАБУ і в Антикорупційний суд. Тому жодних підстав для розшуку пана Бахматюка немає", - зазначив він.

За його словами, наразі проти детективів НАБУ в Україні вже відкрито низку кримінальних проваджень.

"Основні серед них – щодо підроблення офіційних документів у справі менеджерів "ВіЕйБі Банку", а також ініційовано кримінальне провадження щодо недопущення адвокатів, тобто за порушення права на захист", - сказав він.

Крім того, адвокати сподіваються отримати статус потерпілих. Зокрема, НАБУ відмовлялося допускати адвокатів до захисту Бахматюка і призначило йому державних адвокатів, хоча Міністерство юстиції й Антикорупційний суд повідомлені, що є адвокати, які офіційно представляють інтереси бізнесмена.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада 2019 року на сайті Міністерства внутрішніх справ з'явилася інформація про оголошення в розшук екс-власника «VAB Банку», власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка.

Раніше, 14 листопада, детективи НАБУ повідомили Бахматюку про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого «VAB Банку» Національним банком України.

Адвокати Бахматюка мають намір оскаржити у суді рішення НАБУ про оголошення бізнесмена в розшук.

Раніше юристи відправили в НАБУ запит на отримання документів, на підставі яких Бахматюк міг бути оголошений у розшук, проте відомство досі не надало відповідних документів.