Ілюстрація REUTERS

Національний банк України дотримувався процедур видачі стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі Банку», призначеного для виплати коштів вкладникам фінустанови, і не встановив нецільового використання цих коштів.

Читайте такожУ НАБУ заявили, що до справи "ВіЕйБі Банку" можуть бути причетними понад 15 осіб

Про це йдеться в коментарі НБУ на сторінці регулятора в соцмережі Facebook.

Відео дня

«Національний банк дотримувався процедур видачі стабілізаційного кредиту. НБУ визначив цільове використання коштів - виплата коштів вкладникам. Нецільового використання коштів Нацбанком не виявлено, - йдеться в коментарі. - Кошти були спрямовані на виплату вкладникам. Усі кошти були використані на виплати 80 тис. вкладникам протягом 18 днів. У середньому банк виплачував щодня понад 100 млн грн».

При цьому в НБУ підкреслили, що на забезпечення за кредитом власник «ВіЕйБі Банку» Олег Бахматюк уклав із НБУ договір особистої поруки, згідно з яким особисто поручився усіма доходами та майном. «Усього в НБУ є особисті поруки Бахматюка на суму 8,6 млрд грн. Також підконтрольна йому «Станіславська торгова компанія» надала в заставу нерухомість в Івано-Франківську. Незалежний оцінювач оцінив її в 1,2 млрд грн», - зазначається в коментарі.

У НБУ пояснили, що регулятор є кредитором останньої інстанції для банків, щоб забезпечити фінансову стабільність. «В 2014 році, коли Україну накрила криза, а у банків стояли черги вкладників, не виникало питання «видавати рефінансування чи ні». Позичальники не могли обслуговувати кредити, а банки - вчасно повертати депозити. «ВіЕйБі Банк» - не виняток. Всього в 2014 році «ВіЕйБі Банк» отримав кредити на 3 млрд грн, у тому числі в жовтні - 1,2 млрд грн», - йдеться в коментарі.

Також в НБУ повідомили, що за двома своїми банками Олег Бахматюк заборгував НБУ 10,6 млрд грн, і оскільки він самостійно не перерахував за цими боргами жодної копійки, регулятор із 2015 року подав понад 50 позовів до судів проти нього та його компаній. «Маємо 19 судових рішень на користь НБУ, які вступили в законну силу щодо банку «Фінансова ініціатива», та жодного рішення, яке вступило в силу щодо «ВіЕйБі Банку». Однак навіть 19 перемог не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде напрочуд кволо», - зазначається в коментарі.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» голові правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександру Писаруку, який у період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ, а також колишньому керівнику банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі і колишньому керівнику управління НБУ по Києву та Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу ради НБУ за квотою президента.

Крім того, НАБУ вручило підозри фактичному власнику та екс-голові правління ліквідованого «ВіЕйБі Банку», а також ряду посадових осіб цієї фінустанови й приватних компаній, пов'язаних із колишніми власниками банку.

«ВіЕйБі Банк» працював на ринку України з 1992 року та входив до групи великих банків за обсягом активів. Основним власником банку був власник одного з найбільших аграрних виробників України Ukrlandfarming Олег Бахматюк. Фонд гарантування вкладів після рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним ввів тимчасову адміністрацію у «ВіЕйБі Банк» у листопаді 2014 року, а з березня 2015 року проводить ліквідацію фінустанови.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки.