Росія сьогодні відкрила залізничне сполучення з окупованим Кримом / most.life

В Європейському Союзі назвали відкриття залізничного сполучення між Росією та Кримом ще одним порушенням суверенітету України.

Про це йдеться у заяві речника із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петера Стано, яка є у розпорядженні УНІАН.

"Російська Федерація завершила спорудження залізничної ділянки Керченського мосту і відкриває залізничне сполучення з Кримським півостровом без дозволу України. Це ще одне порушення з боку Росії суверенітету і територіальної цілісності України", - наголошується у заяві.

Відео дня

Також сказано, що "залізничне з'єднання є ще одним кроком на шляху до примусової інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією та ізоляцією Криму від України, частиною якої він залишається".

Крім того, зазначається, що міст обмежує проходження суден через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі.

"Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне і вільне проходження через Керченську протоку у відповідності з міжнародним правом", - підкреслили в ЄС.

Читайте такожУ Зеленського прокоментували потяги на Кримському мосту та візит Путіна

"Європейський Союз не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова і Севастополя", - додали в заяві.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня 2018 року президент РФ Володимир Путін відкрив автомобільну частину Керченського мосту. Про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку він заявив одразу після окупації Криму - в березні 2014 року. Наявність мосту негативно вплинула на роботу українських портів у Маріуполі і Бердянську, оскільки не всі кораблі можуть пройти під цією спорудою.

Міст протяжністю 19 км з'єднує окупований півострів і Краснодарський край РФ. Вартість його будівництва становила 6,9 млрд рублів.

США та країни Євросоюзу засудили будівництво мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловило Міністерство закордонних справ України, яке нагадало про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

13 грудня цього року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив можливість участі Путіна у відкритті залізничного сполучення з окупованим Кримом 23 грудня.

21 грудня Росія перекрила рух по Керченській протоці до 24 грудня включно. Обмеження, ймовірно, пов'язані з приїздом Путіна на півострів.

Представництво президента України Володимира Зеленського в Автономній Республіці Крим наголошує на протиправності запуску залізничного сполучення між Росією і тимчасово окупованім Кримом та засуджує черговий неузгоджений з Україною візит Путіна сьогодні на анексований півострів.