Гончарук підбив підсумки діяльності уряду за 2019 рік / фото УНІАН

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук підбив підсумки діяльності уряду за чотири місяці поточного року.

Як написав глава Кабміну у Facebook, уряд працював і працює над тим, щоб люди відчули зміни не через 3-5 років, а вже зараз.

Так, Гончарук зазначив, що уряд ухвалив рішення, що дозволяє знизити суми в платіжках за тепло до 30%. До ініціативи долучилися вже понад 20 міст.

Відео дня

Читайте такожГончарук: дорогами потрібно зшити країну, це задача №1 у 2020 році (відео)

«Провели процедуру анбандлінгу НАК «Нафтогаз України» за європейськими правилами.

Підписали договір щодо транзиту газу на п'ять років з можливістю пролонгації.

Нафтогаз України - Naftogaz отримав від “Газпрому” $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу», - наголосив прем’єр.

Також він нагадав, що Кабмін схвалив програму медгарантій, що гарантуватиме людям безкоштовну допомогу при пологах, лікуванні інсульту, інфаркту та ін. На ці цілі буде виділено 72 млрд грн (це майже 64% коштів, передбачених на охорону здоров’я на 2020 рік). Удвічі збільшено фінансування урядової програми «Доступні ліки», додано до пакету інсулін — загалом це 3,3 млрд грн у 2020 році.

Крім того, за словами Гончарука, було відкрито 45 навчально-практичних центрів з новим обладнанням та технікою для учнів; виділено окремий бюджет на програму «Спроможна школа для кращих результатів»; у держбюджеті-2020 передбачено доплату молодим вчителям - кожний вчитель зі стажем до 10 років отримає 21 тис. грн.

Також Гончарук зазначив, що Кабмін підписав меморандум із мобільними операторами, щоб українці мали якісний та доступний інтернет, особливо, в сільській місцевості.

Разом з тим, за його словами, уряд запускає програму дешевих кредитів для відкриття малого та мікробізнесу. Розпочато прийом заявок на отримання кредитів - 5%, 7%, 9%. Старт програми - з 1 лютого 2020 року.

Водночас прем’єр зауважив, що влада розпочала проводити земельну реформу, додавши, що розроблено програму дешевих кредитів для українських фермерів на купівлю землі. Старт програми - у 2020-му.

Водночас, за словами глави уряду, запущено процес приватизації збиткових нестратегічних підприємств, а це додаткові близько 12 млрд грн до держбюджету.

Також він нагадав про оновлення керівництва найтоксичніших владних структур та перезавантаження Держмитслужби, податкової, Держгеокадастру, Дергеонадра, Укравтодору та інших.

Водночас Гончарук додав, що відкрито Офіс протидії рейдерству та спрощено процедуру розгляду скарг у сфері держреєстрації, зменшено строки прийняття рішень щодо окремих категорій справ до 24 годин.

Крім того, глава уряду відзначив успіхи у боротьбі з тіньовими ринками: за один день по всій Україні було закрито понад 5,3 тис. гральних закладів, за останні декілька днів закрито 403 нелегальні АЗС, демонтовано — 93.

«Держгеокадастр розпочав наповнення Публічної кадастрової карти новими шарами. Зокрема, додано окремі інформаційні шари «Незареєстровані території», «Ліси», «Природно-заповідний фонд». Переводимо держпослуги в онлайн. Уже маємо перші результати.

«Запустили Е-кабінет забудовника. Він надає послуги щодо об’єктів класу наслідків СС1, що становить 80% усіх заявок, які надходять до Державної архітектурно-будівельної інспекції. Через Е-кабінет уже будуються 254 об'єктів, а 86 – введено в експлуатацію», - додав прем’єр.

Також він зауважив, що відомства тестують додаток «Дія», в якому вже доступні е-техпаспорт і е-посвідчення водія, заявки на участь у тестуванні відправили 58 тис. українців.

Крім того, Гончарук зауважив, що в Україні запустили ще один зручний сервіс – єдиний транспортний портал https://e-transport.gov.ua.

Водночас прем’єр наголосив, що реалізація в Україні програм МВФ є сигналом інвесторам, що в країні працює зрозумілий та відповідальний уряд, що він виконує те, що декларує.

«Відтак – це надходження інвестицій, створення нових робочих місць, зростання економіки. І це далеко не все. Нас цікавлять не формальні показники, а конкретні результати. 2019 рік — це наш підготовчий період для того, щоб 2020 рік став «роком ефективності»», - підсумував Гончарук.