Максимівка / mapio.cz

Співробітники Українського інституту національної пам'яті та волонтери аналізують майже 30 тисяч назв українських міст і сіл.

Дані постійно оновлюються: так, перелік з 22 міст додали ще шість, збільшилася і кількість смт, які потрібно перейменувати, з 44-х до 48-ми, передає DT.UA.

Читайте такожУ Чернігові нарахували близько 80 вулиць, які треба перейменувати у зв’язку з декомунізацією

Відео дня

Іноді походження назв потребує додаткового дослідження, пояснюють історики. Наприклад, село на Львівщині з, здавалося б, звичайною назвою Максимівка увіковічнює офіцера НКВД Максимова, який воював проти УПА. Громада ще з 2008 року прагне повернути селу історичну назву Лібухова. А село Хрущова Микитівка на Харківщині, попри очевидні аналогії, назване так ще у XVII-XVII століттях на честь двох козаків: в 1676 р. уманський полковник Микита Сененко одержав жалувану грамоту на ці землі, а з 1738 р. в Микитівки новий власник - ніжинський полковник Іван Хрущов. 

Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" набрав чинності 21 травня.