КСУ повернеться до розгляду питання щодо конституційності закону про люстрацію / фото УНІАН

Конституційний суд третього березня продовжить розгляд скарги на закон "Про очищення влади", який запровадив люстрацію низки посадовців часів президента Віктора Януковича.

Читайте такожУ Верховній Раді пропонують скасувати закон про люстрацію

Про це йдеться в проекті порядку денного засідань КСУ на 3-5 березня 2020 року.

Відео дня

"Продовження розгляду справи за конституційними поданнями Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 закону України "Про очищення влади", 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п’ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону, Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону, Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини третьої статті 4 цього закону (закрита частина пленарного засідання)", - йдеться в порядку денному Суду.

Водночас, вже 4 березня має відбутись позачергове засідання Верховної Ради. 

Депутати мають розглянути, серед іншого, питання про Кабінет міністрів, а також про діяльність Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро, Офісу генерального прокурора у сфері подолання корупції в Україні і зміцнення правопорядку. Очікується, що на засіданні буде ухвалено низку кадрових рішень.

Як повідомляв УНІАН, закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років. КСУ розглядав справу щодо конституційності ряду положень закону про люстрацію за поданнями Верховного суду України та 47 народних депутатів. Два подання ВСУ і одне подання 47 народних депутатів були об'єднані в одне конституційне провадження.