В КСУ оскаржили закон про реформу прокуратури / фото УНІАН

До КСУ надійшло конституційне подання 50 народних депутатів щодо відповідності Конституції реформи органів прокуратури.

Про це повідомили в прес-службі Конституційного суду.

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" від 19 вересня 2019 року.

Відео дня

"Суб’єкт права на конституційне подання обстоює позицію, що прийняття оспорюваного Закону "обумовило звуження змісту та обсягу існуючих прав громадян, запровадило дуалізм правових засад організації та діяльності прокуратури України, статусу прокурорів"", - повідомили в суді.

Читайте такожРада призначила Венедіктову генпрокурором

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 19 вересня 2019 року ухвалила президентський Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури.

Законом "Про прокуратуру" встановлюється, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема, має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як 10 років (раніше - має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менш як 5 років).

Також встановлюється, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (раніше - Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (раніше - регіональні прокуратури); окружні прокуратури (раніше - місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури.