МЗС України / REUTERS

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із здійсненням Російською Федерацією чергового призову на військову службу на тимчасово окупованій частині суверенної території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, і вимагає його скасування.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

"Зокрема, з території Кримського півострова цієї весни планується направити для проходження "військової служби" майже 3,3 тис. осіб. Що особливо цинічно, очікується, що більшість з них буде проходити її за межами Кримського півострова, зокрема в Південному військовому окрузі, військові частини і командування якого безпосередньо задіяні у здійсненні збройної агресії проти України на Донбасі", - наголосили в МЗС.

Відео дня

У міністерстві підкреслюють, що такі дії Російської Федерації є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, яке забороняє Росії як державі-окупанту примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах. Так само заборонено чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії, а також переміщувати осіб, що перебувають під захистом, за межі окупованої території.

Читайте такожЄвросоюз назвав порушенням міжнародного права указ Путіна щодо землі в Криму

"Москва продовжує ігнорувати заклики міжнародної спільноти припинити правопорушення у зв’язку з призовами в тимчасово окупованому Криму. Про це, зокрема, йдеться в ухваленій 18 грудня 2019 року резолюції ГА ООН "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна). В умовах, коли весь світ бореться зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу COVID-19, оголошення так званого "весняного призову" виглядає особливо брутальним", - наголосили в МЗС.

У міністерстві нагадали, що відповідно до статті 56 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни, "окупаційна держава зобов'язана забезпечити та підтримувати на окупованій території умови, задовільні з погляду охорони здоров'я та санітарії, зокрема, вдаючись до вживання та проведення профілактичних та запобіжних заходів, необхідних для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій".

МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати призов на військову службу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

Як повідомляв УНІАН, у Представництві президента України в Автономній Республіці Крим наголосили на тому, що призов жителів окупованого півострова на військову службу до російської армії є системним воєнним злочином.