Чорновол перебуває на допиті у ДБР / фото УНІАН

Колишній народний депутат Тетяна Чорновол прийшла на допит у Державне бюро розслідувань

Про це вона повідомила у Facebook.

"Зараз на допиті в ДБР. Скористалася своїм правом не давати свідчення, щоб вони не були використані проти активістів і лідерів Майдану у випадку відміни закону про амністію", - написала вона.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Чорновол заявила, що в її оселі представники ДБР проводять обшук. Вона оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду Києва від 6 квітня, в якій вказано, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

Згідно з документом, у ході досудового розслідування встановлено, що Чорновол «спільно з невстановленими слідством особами 18 лютого 2014 року о 12:00, перебуваючи біля будинку № 10 на вулиці Липській у Києві, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, яких хоча не бажала, але свідомо допускала їх настання, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою з групою осіб, заподіяла смерть Володимиру Захарову".

За даними слідства, Чорновол "з метою насильницького проникнення в будівлю" запропонувала невстановленим поки що особам, які перебували з нею, підпалити приміщення на Липській, 10, в якому перебували люди. Вона нібито разом з іншими особами кинула у вікна будівлі пляшки із запалювальною сумішшю. В результаті в приміщенні виникли численні осередки пожеж.

Читайте такожСправа Чорновол: у ДБР пояснили, що інкримінують екс-депутатці

Захаров загинув внаслідок оксидної дії вуглецю, його тіло знайшли на першому поверсі будівлі.

Кримінальне провадження було відкрито 25 березня 2020 року.

Пізніше у ДБР повідомили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

За словами Чорновол, за участь у протестах на Майдані їй інкримінують 8 статтей ККУ: ст. 115 за умисне вбивство з кількома обтяжуючими обставинами - вища міра покарання (пожиттєво); ст. 170 за перешкоджання діяльності Партії регіонів - 3 роки; ст. 294 за організацію масових заворушень, що призвело до загибелі людей - 15 років; ст. 146 за позбавлення волі або викрадення людини - 5 років; ст. 122 за умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості - 5 років; ст. 121 за умисне тяжке тілесне ушкодження з обтяжуючими обставинами - 10 років; ст. 125 за умисне легке тілесне ушкодження; ст. 126 за побої та мордування з обтяжуючими обставинами - 5 років.

За словами Чорновол, слідчий ДБР просить суд застосувати до неї запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Судове засідання відбудеться сьогодні о 16.00 у Печерському районному суді Києва.