УНИАН

"У Кремлі підтримують домовленість, досягнуту Контактною групою щодо врегулюванню ситуації на південному сході України щодо припинення вогню на лінії зіткнення сторін у зв'язку з початком нового навчального року, яка набирає чинності з 00:00 годин 31 серпня", — сказав прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє РИА Новости.

Читайте такожПорошенко: Ми змусимо Росію виконувати зобов’язання в рамках Мінських угод

У Кремлі заявили, що "розраховують на сумлінне виконання цієї домовленості усіма сторонами", при цьому сторонами конфлікту Пєсков назвав "Київ, Донецьк і Луганськ".

Відео дня

Крім того, за словами Пєскова, РФ очікує, що припинення вогню "буде підкріплено конкретними практичними діями української сторони щодо розробки та прийняття проектів законів про особливий статус Донецької та Луганської областей, а також про амністію і місцеві вибори на Донбасі".

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко заявив, що чекає на рішення президента Російської Федерації Володимира Путіна щодо підтримки ініціативи України про припинення вогню на Донбасі з 1 вересня.

Нагадаємо, українська сторона в зв'язку з недотриманням бойовиками режиму припинення вогню ініціювала проведення екстреної відеоконференції Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі. Скайп-зустріч пропонується провести завтра, 1 вересня, о 12:00.

26 серпня Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО заявила про необхідність повного безстрокового припинення вогню на Донбасі з 1 вересня 2016 року.

Читайте такожРосія заблокувала проведення зустрічі в "нормандському форматі" на полях саміту G20

«Тільки на підконтрольній Україні частині Донбасу в школи і дитсадки підуть понад 150 тисяч дітей. Ми наполягаємо, що всі діти Донецької та Луганської областей, незалежно від місця проживання, мають право на турботу і безпеку. Саме тому Україна наполягає на повному припиненні вогню. Українська сторона послідовно виконує Мінські угоди і закликає Російську Федерацію і ОРДЛО не порушувати взяті на себе зобов'язання і з 1 вересня 2016 року все ж припинити стріляти», - заявила прес-секретар представника України в Тристоронній контактної групи, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Як відомо, перший президент України Леонід Кравчук запропонував розпочати двосторонні переговори з РФ щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він вважає, що вирішити питання територіальної цілісності України Мінські угоди не можуть.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі сумніваються в необхідності прямих переговорів України і Росії щодо ситуації на Донбасі. На його думку, в тексті Мінських домовленостей "навряд чи ви знайдете пункт, який містить зобов'язання Москви щодо реалізації тих чи інших положень". Пєсков переконаний, що Москва є разом з Німеччиною і Францією "гарантом" цих домовленостей.