Заступник голови Верховної Ради Микола ТОМЕНКО вважає, що до будівництва комплексу пам’яті жертв Голодоморів має долучитися вся українська громада. Про це він заявив у суботу після відвідування меморіального знаку «Свічка пам’яті», який був офіційно відкритий у Києві як перша черга нового комплексу.

«Зважаючи на всеукраїнський, народний характер цієї трагедії, то було би правильно, щоб вся українська громада була причетна до будівництва цього комплексу», - цитує М.ТОМЕНКА його прес-служба.

«Справедливо було би провести відкрите обговорення остаточного проекту будівництва комплексу пам’яті жертв Голодоморів, щоб до цього долучилися громада та фахівці з усієї України», - зазначив М.ТОМЕНКО. Окрім цього, на його думку, подальше фінансування меморіального комплексу має відбуватися виключно за кошти меценатських пожертвувань.

Відео дня

«Такий самий підхід варто застосовувати і до спорудження пам’ятних знаків жертвам Голодомору в регіонах. Необхідність відкриття пам’ятних знаків має бути справою насамперед місцевої громади, а не чиновників. Нинішній підхід, коли більшість пам’ятників зводиться за рахунок державного чи місцевих бюджетів, є несправедливим та неправильним», - вважає віце-спікер.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 21 листопада, Президент України Віктор ЮЩЕНКО ознайомився з новим меморіальним комплексом пам’яті жертв Голодоморів, зокрема, зі складовими частинами меморіалу («Свічка Пам`яті», зал Пам`яті, Чорні дошки України).

Першу чергу меморіалу, так звану «Свічку пам`яті», що являє собою тридцятиметрову дзвіницю, офіційно відкрито 22 листопада, до Дня 75-ї річниці Голодомору.

За словами віце-прем’єр-міністра Івана ВАСЮНИКА, будівництво першої черги комплексу пам’яті жертв Голодоморів фінансувалося за кошти Держбюджету і становить близько 133 млн. гривень. А, за інформацією ЗМІ, попередні підрахунки витрат на зведення цього комплексу сягають мінімум 800 мільйонів гривень.