Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ наголосив, що міф про те, що Росія по-братньому, тобто «собі у збиток» допомагала Україні пільговими цінами на природній газ, не відповідає дійсності.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента України, про це свідчить аналіз динаміки ціни російського газу для України, плати за транзит російського газу територією України та його зберігання в підземних газосховищах України. “Порівняння не на користь України, тобто на так званих пільгових цінах ми втрачали суттєво більше, аніж російські партнери”, - наголосив Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

«Так, Україна у 2007 році протранспортувала 112,1 млрд.м3 російського газу за тарифом 1,7 дол. за 1 тис.м3 на 100 км. Середньоєвропейський тариф становить близько 4,7 дол. У результаті лише в 2007 році Україна втратила 3,6 млрд. дол. Окрім того, за рахунок пільгової ціни для російських партнерів за послуги українських підземних газосховищах ми втрачаємо додатково ще близько 0,3–0,5 млрд. дол. щороку», – зазначив Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

Відео дня

«З огляду на такий реальний стан речей стає зрозуміло, чому російські партнери усіляко намагаються уникнути підвищення до ринкового рівня тарифу за транспортування газу територією України. Адже додаткових 4 млрд. дол. платежів Україні для «Газпрому», який вже зазнає серйозних фінансових проблем, будуть не підйомними», – звернув увагу Уповноважений Президента України.