REUTERS

Про це він сказав, відповідаючи на запитання УНІАН, чому змінилася позиція у цьому питанні і чи було відповідне звернення.

«Я не можу вам відповісти на це запитання. У мене зараз немає точної інформації, не можу нічого сказати», - сказав Пєсков.

Читайте такожРосійська прокуратура повідомила Києву помилковий адресу Януковича в РФ – військова прокуратура

Відео дня

На уточнююче запитання УНІАН, чи було все-таки звернення, Пєсков відповів: «Я не можу підтвердити. Я не знаю». За його словами, цю інформацію потрібно перевірити.

Як відомо, 4 березня 2014 року на позачерговому засіданні Ради безпеки ООН на той час постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін заявив, що Янукович направив Путіну письмове прохання використати російські збройні сили для захисту населення України". "...звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіну з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності, захисту населення України. Віктор Янукович. 1 березня 2014 року", - процитував Чуркін листа Януковича. "Дії Росії в Україні є цілком адекватними і легітимними", - підкреслив Чуркін.

1 березня 2014 року Рада федерації РФ одноголосно дала згоду Путіну на використання російських збройних сил в Україні "з метою нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні". Пізніше це рішення було офіційно скасовано, але російська агресія не припинилася.

25 листопада 2016 року Янукович в Ростові-на-Дону підтвердив, що просив Путіна ввести війська в Україну, і назвав це прохання "емоційним". "Цей Документ справді був, було емоційне рішення якимось чином вплинути на наступ незаконних військових формувань, на насильство в Донбасі", - сказав Янукович. При цьому він заявив, що його прохання "не було реалізоване". За словами Януковича, він звернувся до Путіна через бажання якимось чином захистити цих людей".

Читайте такожЄС затвердив продовження санкцій проти Януковича та його соратників ще на один рік

9 березня 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко оприлюднив листа з Генпрокуратури РФ, де сказано, що ні адміністрація президента, ні Рада федерації не отримували жодного листа Януковича про використання російських військ на території України. Також у Генпрокуратурі запевняють, що будь-які заяви Януковича не були приводом для звернення Путіна до Ради федерації про дозвіл на використання російських військ в Україні.

Луценко висловив сумнів у правдивості листів російської Генпрокуратури і нагадав, що про наявність такого листа заявляв Чуркін під час виступу в Раді Безпеки ООН.