Ілюстрація / REUTERS

Схваливши майже одноголосно нові санкції щодо Росії, запроваджені через її агресію проти України, Конгрес США порівняв РФ з Іраном і Північною Кореєю.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook голова української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв, санкції запроваджені проти «трійки неадекватних режимів».

«Це не косметичні, а болючі обмеження, які змусили підстрибнути на стільцях та запанікувати і агресорів в Кремлі, і посіпак та путінферштеєрів в Європі. Закон ще має пройти Сенат і підпис Трампа, дата розгляду поки невідома, але вже можна сказати, що переконливість голосування конгресменів матиме неабиякий вплив на подальше проходження санкцій, які вже назвали безпрецедентними з часів холодної війни», - зауважив Ар’єв.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 25 липня Палата представників Сполучених Штатів Америки (нижня палата Конгресу) проголосувала за запровадження нових санкцій проти Росії. Законопроект, який також стосується Ірану і Північної Кореї, підтримали 419 конгресменів, проти були троє. Наступне голосування – у Сенаті.

Читайте такожУ Росії відреагували на введення санкцій США та заявили, що не "піддаються емоціям"

Після схвалення обома палатами законопроект упродовж тижня потрапить на стіл президентові Дональду Трампу.

Документ законодавчо закріплює чинні санкції проти Росії; створює механізм обов’язкового погодження з Конгресом США можливого рішення президента США з послаблення антиросійських санкцій; передбачає можливість запровадження санкцій проти державних підприємств РФ, що здійснюють операції у металургійній та гірничо-видобувній галузях, та на залізничному транспорті; посилює антиросійські секторальні санкції щодо фінансового сектору РФ та російської енергетики; передбачає запровадження санкцій у зв’язку з діяльністю уряду РФ у напрямку підриву кібернетичної безпеки; по відношенню до осіб, що відповідальні за порушення прав людини на окупованій РФ території, діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ, значною мірою сприяли спроможностям РФ з проведення приватизації державних активів, а також по відношенню до іноземних фізичних та юридичних осіб, що сприяли посиленню оборонних спроможностей уряду Сирії.

Також законопроектом надається право президенту США у координації з союзниками Сполучених Штатів запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, що сприяють розвитку та обслуговуванню російських експортних нафто- та газопроводів.