Президент України Віктор ЮЩЕНКО дав дуже багато приводів для того, щоб вважати його політику антиросійською.

Про це заявив народний депутат, колишній міністр закордонних справ України Арсеній ЯЦЕНЮК в ефірі радіостанції «Эхо Москвы», коментуючи звернення Президента Росії Дмитра МЕДВЕДЄВА до В.ЮЩЕНКА.

А.ЯЦЕНЮК додав, що рівень дипломатичних відносин, «який сьогодні існує між Росією і Україною, неприйнятний». За його словами, «ми повинні припинити обмінюватися повідомленнями через Інтернет і через заяви прес-служб».

Відео дня

Кажучи про конфлікт Грузії і Росії, А.ЯЦЕНЮК підкреслив, що не підтримує “дій Президента Грузії Михайла СААКАШВІЛІ», але в той же час зазначив, що військово-торговельна і військово-технічна співпраця між Україною і Грузією “здійснювалася згідно з усіма резолюціям ООН, усі постачання зброї здійснені згідно з нормами міжнародного права і внесені до Реєстру ООН».

«Адже те, що зробив СААКАШВІЛІ, я не підтримую, проте це ніяк не стосується співпраці, котру має Росія також із багатьма країнами», - додав він.

Кажучи про перебування на території України Чорноморського флоту, лідер «Фронту змін» А.ЯЦЕНЮК нагадав, що Україна і Росія мають угоду про тимчасове перебування флоту. За його словами, «ніхто не має права порушувати чинну угоду».

Він додав, що «ніхто не виводитиме російський флот достроково з території України» і «ніхто в односторонньому порядку не має права переглядати ставки оренди і сплати за перебування ЧФ на території України».

Як сказав А.ЯЦЕНЮК, технічні моменти як перебування флоту, так і переміщення військовослужбовців необхідно двом сторонам разом «спокійно вирішувати, без політичної істерії».

А.ЯЦЕНЮК підкреслив, що питання перегляду спільної історії треба віддавати «не політикам, а історикам». За його словами, не потрібно, щоб ця «карта розігрувалася як в Україні, так і в Росії, зокрема і в передвиборний український період».

Він зазначив, що «Україна і Росія вимагають нового порядку денного». «Ми повинні викинути все старе, що не несе нічого практичного, що не несе нічого ефективного, а веде тільки до розколу, веде тільки до нагнітання ситуації, веде тільки до політичного протистояння двох добросусідських держав, що є сусідами», - додав лідер «Фронту змін». За його словами, «новий порядок денний – це нове завдання для нового Президента України».

А.ЯЦЕНЮК вважає, що «реально новий формат відносин, новий порядок денний в українсько-російських відносинах з`явиться, звісно, після президентських виборів». «До президентських виборів ситуація буде вельми напружена», - додав він.

При цьому він висловив сподівання, що «наші міжнародні відносини не використовуватимуться ні в Україні, ні в Росії як предмет певної боротьби за електорат», хоча «є цілий ряд українських політиків, як, власне кажучи, і російських, які грають на цих відносинах». «Тобто, вони, підігріваючи свій власний рейтинг, не розуміють, якої шкоди завдають нашим державам і нашим людям», - додав він.