Уряд на 20% скоротив компенсацію витрат НАК "Нафтогаз України" від продажу природного газу теплокомуненерго (ТКЕ). В умовах зростання дефіциту держбюджету Кабмін вимушений йти на подібні заходи, в результаті за підсумками року монополія отримає збитки у розмірі 1,73 млрд грн, підрахували в секретаріаті президента. Основні фінансові проблеми НАК чекають наприкінці року, коли треба буде виконати зобов`язання перед "Газпромом" щодо закупівлі газу, пише Комерсант-Україна з посиланням на думку експертів.

При компенсації збитків НАК "Нафтогаз України" від реалізації імпортного газу ТКЕ Кабінет міністрів виходитиме з базової імпортної ціни палива $179,5 за тисячу кубометрів, йдеться в ухвалі уряду №1005 від 23 вересня, оприлюдненій у п`ятницю. При цьому в I-III кварталах "Нафтогаз" купував у "Газпрому" газ по $178-360 за тисячу кубометрів, продаючи його теплокомуненерго по 872,78 грн (близько $105). А вартість газу на IV квартал російська монополія встановила у розмірі $209 за тисячу кубометрів, розповіло джерело в НАК. Таким чином, середня імпортна ціна газу для України цього року складе $228 за тисячу кубометрів, а Кабмін компенсує лише 77,7% різниці між покупкою і продажем газу ТКЕ, хоча досі компенсував її в повному обсязі.

У Кабміні і "Нафтогазі" від коментарів відмовилися. Але джерело видання в уряді зменшення розміру компенсації пояснює зростанням дефіциту бюджету в IV кварталі. У п`ятницю прем`єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що до кінця цього року вартість газу для населення підвищуватися не буде.

Відео дня

Цікаво, що ухвала Кабміну (за підписом Тимошенко), яка пробиває без малого двохмільярдну дірку в бюджеті Нафтогаза з`явилася зовсім не на першій сторінці розділу «останні надходження актів КМУ» на сайті Кабміна, як це зазвичай відбувається зі свіжими документами, незалежно від номерів, а захована в хвості першої сотні документів...