Закон про місцеві вибори, ухвалений парламентом 10 липня, спрямований на консервацію нинішньої політичної системи та недопущення появи нових лідерів.

Про це заявив голова партії «УДАР» Віталій КЛИЧКО, повідомили УНІАН у його прес-службі.

«Про яке оновлення політики ми можемо говорити, якщо цей закон фактично не дає можливості новим політичним силам брати участь у виборах? Він не має нічого спільного із демократією та суперечить Конституції. Адже в ній чітко зазначено право кожного громадянина бути обраним. Тепер, аби реалізувати це право, потенційному кандидатові треба йти на уклін до певної політичної сили», - підкреслив В.КЛИЧКО.

Відео дня

На його думку, причина появи такого закону цілком зрозуміла - стара політична еліта просто боїться появи нових лідерів.

«Відбувається консервація нинішньої політичної системи. І новий закон про вибори фактично перетворює Україну на закрите акціонерне товариство, яким керуватиме не народ, а купка обраних. Так ми ніколи не виберемося з корупційного, політичного та економічного хаосу. Без відміни антидемократичних норм цього закону майбутнє України як цивілізованої європейської держави практично неможливе», - наголосив В.КЛИЧКО.

Політик заявив, що партія «УДАР» вимагає від депутатів Верховної Ради перервати свої «канікули» й відмінити антиконституційні норми закону: «Прийняти таке рішення – в інтересах самих депутатів. Адже якщо політична псевдоеліта не хоче йти назустріч бажанню мільйонів громадян, то рано чи пізно народ буквально «винесе» таку еліту з її тепленьких крісел».

Як повідомляв УНІАН, цим законом передбачено проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою.

Крім того, законом передбачено, що місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що вона зареєстрована не пізніше, як за 365 днів до дня виборів.