Лише на останні три місяці цього року на утримання Президента, парламенту та Кабміну держбюджетом передбачено “зайвих” коштів більше, ніж мільярд гривень. Такого висновку дійшов нардеп Арсеній Яценюк, який зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (щодо перерозподілу видатків державного бюджету з метою недопущення підняття цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, продукти харчування, послуги громадського транспорту (крім таксі)».

Зокрема нардеп пропонує забрати з видатків на утримання в четвертому кварталі 2010 року голови держави, ВР, Кабінету Міністрів та апарату центральних та місцевих органів виконавчої влади 1,09 млрд. грн., привівши їх до “фактично необхідних витрат”.

У пояснювальній записці до законопроекту Яценюк стверджує, що загалом у дербюджеті на поточний рік були “безпідставно збільшені видатки” на утримання державного апарату на суму 4,365 млрд. грн.

Відео дня

Мільярд, який має вивільнитися в результаті внесення змін до держбюджету, Яценюк пропонує перекинути на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення,  квартирної плати (розподіливши їх між місцевими і обласними бюджетами). А також на компенсацію НАК «Нафтогаз України» різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб`єктам  господарювання на виробництво теплової енергії, яка споживається населенням.

Ще одним пунктом законопроекту нардеп пропонує “Заборонити у 2010 році підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі)”.